divendres, 14 de febrer del 2020

Oca, parxís... i altres jocs de tauler argentins


M'agrada col·leccionar jocs de tauler dels diferents països on viatjo. Hi ha països que no tenen jocs de tauler autòctons, d'altres que els han perdut, d'altres que han fet seus jocs vinguts de fora i, evidentment, hi ha cultures que han creat els seus propis jocs de tauler. 
A Argentina, si busquéssim en el patrimoni lúdic dels anomenats "pobles originaris", podríem trobar diversos exemples de jocs de tauler que practicarien els pobladors d'aquesta àmplia zona abans de l'arribada dels europeus. Per exemple podríem parlar del joc d'Allél-kuzen (jugat pels tehueulches), el Quechukan (pels araucanos), o el patolli jugat pels pobles de centre Amèrica.
Avui resulta molt difícil trobar algú que sàpiga donar raó d'aquests jocs i el què ens trobem, en el millor dels casos, és amb la còpia o adaptació de jocs de tauler d'influència europea. Tanmateix es poden trobar alguns d'aquests jocs amb algunes particularitats, com és el cas d'aquesta sèrie de jocs, ben coneguts, com són l'oca, el parxís i la "carrera de autos".
Sota el segell de Industria Argentina aquesta empresa presenta tot un seguit de jocs de tauler i de taula (també tenen mèmoris, dòminos, bingos...). Malgrat la senzillesa dels taulers es nota l'interès per a fer un producte agradable i atractiu -es veu perfectament en el color de les il·lustracions-. 
Entre les curiositats trobem que:
  • malgrat que tots aquests jocs són de fusta les fitxes són de plàstic
  • en el cas de l'oca i el circuit de cotxes sols van 3 fitxes -al parxís 4-
  • les instruccions de tots els jocs estan escrites a la bossa de plàstic que conté el joc. Això vol dir que, si es tira la bossa i no es coneixen bé les instruccions caldrà consensuar-ne de noves 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada