dijous, 20 de febrer del 2020

Joguinetes de terrissa argentines

Aquestes vidrioles en forma de "Chanchitos" -porquets- són un exemple de la varietat d'objectes i formes que els terrissaires argentins donen a les seves creacions. Arreu del país, en particular a les regions del nord que toquen a Xile i Bolívia, hi trobem mostres de la importància d'aquest tipus d'artesania. Un bon exemple és el petit poble de Yavi, a una quinzena de quilòmetres de La Quiaca, fronterer amb Bolívia. Aquí hi ha un petit comerç on venen exclusivament la seva producció.
I hi trobem el què buscàvem: les tradicionals firetes o "cacharritos de cocina" per a la canalla però, el més important, van acompanyats dels petits forns per a jugar!
A l'exposició d'aquest taller hi trobem a la venda, encara, el típic i tradicional antic forn per a cuinar.
Malgrat la gran quantitat de llocs de venda de terrissa que es troba a tots els pobles d'Argentina, costa moltíssim trobar aquest forns de joguina. Finalment en vam poder trobar un altre, molt i molt bonic, al petit poble d'Uquia -entre Tilcara i Humahuaca- famós pels àngels armats pintats a l'interior de la seva església. Precisament a la plaça hi ha un antic comerç on trobem, arraconat, aquest bell exemple de forn de joguina i que va acompanyat de 3 peces de fireta.  

De peces de fireta sí que se'n troba, a manta, a qualsevol mercat o botiga de souvenirs d'Argentina.
El què és difícil, com hem dit, és trobar els forns. Aquí veieu encara un darrer exemple de forn, típic també de la zona, i que es troba a l'exterior de les cases. Aquest és de la Escuela de alfareros de Cachí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada