dilluns, 10 de febrer del 2020

A Argentina trobem xiulets i ocarines de tota mena

La terrisseria és una activitat artesanal ben viva en els països d'Amèrica central i del sud. A les imatges veiem una improvisada parada de terrissa al costat de la coneguda "Cuesta del Obispo", entre la ciutat de Salta i Cachi.
A Argentina, en particular a les regions del nord, la trobem present en qualsevol mercat i també en la vida quotidiana, amb una producció variadíssima que va dels tradicionals atuells de cuina o conserva (olles, tupins, gerros i gerres, gots, safates, cassoles...), a objectes de decoració passant per instruments musicals.
Aquí faré referència a 2 tipus bàsics de instruments sonors, els xiulets o pitos, i les ocarines. Dels primers en podem trobar dels que sols emeten un so o dels que en fan un parell o tres, depenent si se'ls hi ha aplicat un o dos forats. En qualsevol cas, no estan afinats. 
Com deia, a la majoria de mercats hi trobem parades de productes artesans -alguns més adreçats al turisme i d'altres més locals, cal buscar en aquests darrers-. A l'entrada del mercat de El Cafayate, a la Plaza 20 de febrero, hi ha una parada on venen excel·lents productes artesans. Destaca tot el treball relacionat amb la cistelleria, objectes de fibres vegetals... Aquí hi trobem, també, una bona varietat d'instruments sonors, particularment ocarines. 
Tot i que també tenen les clàssiques ocarines arrodonides,en forma de "tortuga", aquí destaquen les ocarines allargassades, decorades amb figures geomètriques -totes van acompanyades d'un petit manual per a conèixer la digitació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada