dimarts, 30 d’abril del 2019

Els jocs a Empúries, un exemple de gamificació a l'aula

És possible aprendre història d'una forma divertida? 
Us imagineu poder fer un viatge lúdic al passat per a aprendre com vivien els nostres avantpassats?
Això és precisament el què l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut de Flix està duent a terme des de fa una colla d'any a través d'un projecte compartit amb el Cda d'Empúries (Camp d'aprenentatge). Amb el títol de "A què jugaven els nens i nenes d'Empúries fa 2.000 anys" durant el curs realitzen tot un seguit d'activitats basades en la cerca d'informació en fonts gràfiques i escrites, reflexió i proposta de maneres de jugar i, finalment, la pràctica dels jocs en època grega i romana.
Els alumnes es desplacen al jaciment arqueològic d'Empúries per a conèixer l'entramat urbà, la distribució de cases, edificis públics, carrers i places... i ho fan ocupant aquests espais i duent a terme activitats lúdiques significatives, que prenen sentit i que contextualitzen l'experiència. 
Per començar, com si d'un ritual de l'època es tractés, duen a terme una ofrena a la deesa Artemis: 

La vespra del dia del seu casament, les noies gregues feien l’ofrena dels objectes familiars de la seva infantesa, en particular les seves nines, a Artemis, la deessa verge. Mentre que els nois romans, tancaven les seves joguines quan feien 17-18 anys, alhora que se separaven de la seva “bulla.
 


Enguany totes les nines les van fer a l'aula, amb canya. Els van ensenyar a fer dues mares berbers que els van explicar que, de petites, més enllà de l'Atles, se les feien amb aquest material i les guarnien amb tot allò que trobaven. Podeu consultar aquest taller en aquest enllaç.
Tot seguit l'alumnat comença a posar en pràctica tota mena de jocs que han après al gran recinte del fòrum. Entre aquests les diferents modalitats de jocs amb nous, com ara el joc del deltae:
La ratlleta:

El joc del seriae:
Les piràmides:

O la pendent
Els jocs de tauler com ara l'alquerc i el molí de nou també hi van ser presents davall la perxada del fòrum:

La plaça es va omplir de jocs de persecució com el de l'ephedrisme:

Els divertits jocs de la moscae (gallineta cega):
I el del pastor i l'ovella
I la versió del guarda de la casa:

Amb aquesta bona experiència de ben segur que és possible aprendre i conèixer la història! És la gamificació a l'aula!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada