diumenge, 28 d’abril del 2019

Vetaina al gran "Cairn de Barnenez"


Prop de Morlaix, una mica més al nord i resseguint la costa, Vetaina segueix el seu camí ara cap al nord de Morlaix, resseguint la costa. Allí es distreu mirant els efectes de la marea i creant figures efímeres amb els còdols que deixa l'aigua.

Però el què ha vingut a ha veure, en particular, és un dels més curiosos i sorprenents monuments megalítics de Bretanya, el conegut amb el nom de gran "Cairn de Barnenez". 
Des de la llunyania aquesta construcció passaria desapercebuda. Es troba dalt d'un monticle que diries que és de pastura. No és ben bé fins que s'hi és pràcticament a sobre que t'adones que hi ha unes estructures esglaonades envoltades de gespa. És el gran recinte construït fa 6.000 anys que conté 11 cambres funeràries. 
 
L'estructura, construïda entre el 4.500 i el 3.900 aC té una llargada de 75 m i 28 d'amplada. Al llarg d'aquesta s'obren les portes d'accés al què serien les tombes -algunes d'aquestes estan tapiades per tal de preservar l'interior i evitar perills-.
Cada cambra està aïllada de la resta i s'hi accedeix per un estret corredor fet amb enormes blocs de pedra. Al final del corredor s'obra una única estança arrodonida on es dipositava el cadàver i les ofrenes. Es tracta, doncs, de dòlmens individuals coberts de lloses.

S'accedeix a tot el recinte a través d'una petita sala que fa les funcions de centre d'interpretació.
Per a saber-ne més: http://www.barnenez.fr/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada