dimarts, 19 de gener del 2016

Un viatge pel món a través dels jocs de tauler



Des del passat divendres 15 i fins al diumenge 24 es pot veure, a la Sala d'exposicions de l'Antic Hospital d'Ascó, la mostra Un viatge pel món a través dels jocs de tauler. Es tracta d'una col·lecció de més de setanta jocs de tauler de 23 països diferents que intenten apropar al visitant a aquest món del joc no tant mostrant com es juga sinó valorant els materials i objectes de joc, comparant-los entre països o regions, reflexionant sobre els usos que en fan i quin és el missatge que donen.

«Pots descobrir més d’una persona en una hora de joc
que en un any de conversa», Plató (428-347 aC).

El joc és inherent a l’ésser humà. Des de sempre l’home ha jugat i a través del joc ha après a entrar en societat, a respectar les normes dels qui comparteixen l’espai comú i a aprendre les relacions dels membres dins la comunitat. Els jocs són, doncs, testimonis muts de maneres pretèrites de relacionar-se i d’entendre la vida, les formes d’oci, el context...
Conèixer un indret a través dels jocs d’una època determinada, esbrinar com sorgeixen, la seva funció, qui els protagonitzava, qui els potenciava o els permetia, com van evolucionar i degut a què ens ajuda a conèixer la història. Però si a més, com deia Plató, en els nostres viatges podem compartir una estona de joc amb les persones, podrem saber com viuen avui i intuir quina societat tindran demà. 
Diguem a què i com jugues i et diré com ets! Jocs semblants amb materials i entorns diferents. De les pedres, closques, pinyols, ossos, pals... a les fitxes i daus més sofisticats. Dels forats i ratlles gravades a la pedra o al terra a taulers de paper, plàstic, roba, cartró o elaborats amb ivori o fustes nobles. Del joc improvisat al camp, al carrer o al mercat als confortables locals de joc.
Aquesta petita mostra us proposa un viatge lúdic pel món a través dels jocs de tauler. Però més enllà del reconeixement o no d’aquests, és una invitació a reflexionar sobre els materials amb què estan fets així com a valorar el disseny, el text i les il·lustracions que els acompanyen, i a predir i a entendre quin tipus de societat i quina cultura els ha produït.
L’exposició us invita doncs a compartir instants juganers viscuts, allunyats en l’espai i el temps, dels quals n’ha quedat, si més no, un tauler de joc.


La mostra va acompanyada, també, per 3 grans reproduccions dels jocs de tauler editats per la nostra associació, Lo Llaüt. Així tenim el joc de La corrida del ruquet (2005), Assetjats (2012) i Sant Antoni mos guardo! que fou presentat el passat dijous a l'escola Sant Miquel d'Ascó. Tots aquests jocs tenent per objecte el gaudi, lògicament, però també donar informació sobre el patrimoni de la nostra població i fer-ne difusió.
A la imatge veiem a Jaume Ferrús Serra, il·lustrador del joc al costat de la reproducció d'aquest. .
Les persones interessades en adquirir aquests jocs de tauler, al preu de 5 euros, es poden posar en contacte a través d'aquest enllaç. 
 
Trobareu més informació en aquests enllaç del Diari de Tarragona i en aquest altre de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada