dilluns, 18 de gener del 2016

Sant Antoni d'Ascó... dies i nits màgics!


Mai millor dit! Enguany la Festa de Sant Antoni d'Ascó (Festa Patrimonial d'Interès Nacional) ha estat envoltada d'esdeveniments i moments màgics. Un dels més espectaculars, possiblement, va ser la iniciativa dels majorals de fer una encesa de la foguera diferent. És així com a l'hora prevista va fer acte de presència a la plaça de l'església un enorme cavall, un enginy mecànic, muntat per una amazona que duia una torxa. El cavall va anar desplaçant-se lentament pel costat de la foguera fins que el clavari d’enguany, amb l’ajut d’una escala, va pujar a prendre el relleu de la torxa i, tot seguit, acompanyat de la resta de majorals, autoritats, hereus, pubilles i damisel·les van encendre la foguera que anunciava que la part més lúdica de la festa de Sant Antoni d’Ascó s’encetava.


 
Els actes lúdics més tradicionals de la festa són les corrides de cavalls, rucs i matxos que es programen durant els tres dies que dura la festa. Els dos primers dies, el divendres 15 i el dissabte 16 es van fer, com en els darrers anys, al circuit de la Fontxinxella, a l’entrada del poble venint de Camposines. Van ser corrides molt seguides pels espectadors que s’hi van aplegar. A les imatges veiem les de cavalls:



Tot seguit les de matxos:



I les de rucs:



 
Però no us penseu que sigui tan fàcil això de les corrides. Pujar ja és complicat, però aguantar-se pot ser un repte difícil d'aconseguir. No deixeu de veure les imatges d'aquest jove que mereix tots els nostres elogis davant els esforços per no caure!



El darrer dia de les festes, i des de fa una quinzena d'anys, s'ha recuperat un vell circuit urbà, el que durant moltes dècades del segle passat s’acabava al carrer dels Clots. El carrer, que avui està asfaltat, pateix una total transformació la matinada del diumenge. Les màquines i els camions treballen a un ritme frenètic per omplir, en poques hores, el carrer d’arena fina fent possible la metamorfosi. El carrer ja és preparat per a les corrides!



Però el programa de la festa encara reserva una bona sessió lúdica. Es tracta de la tarda del dissabte que, des de l'any 2000, es guarda per a recuperar jocs de plaça. Aquesta activitat, que és organitzada per l’associació cultural Lo Llaüt, s’inicia cap a les 16:30 i durant dues hores es proposa tot de jocs tradicionals –i no tant tradicionals- adreçats a tothom, grans i petits.
Enguany potser podríem parlar d’una de les edicions més lluïdes: molta participació de nens, joves i adults; xivarri i diversió entre els jovenots jugant a les birles on hi va haver moltíssima pugna; corrides de pedres de nois i noies; nous jocs com el de la rana –recordem que un bar de la població va tenir durant molts anys un joc d’aquest al seu establiment-, així com un joc de nova creació que hem batejat amb el nom de Enllaça la cua!
 


 
A continuació en teniu una mostra. Per començar, la tirada de birles que va aglutinar tota la jovenalla en un disputat concurs!!!



El caça fardatxo va tenir tiradors de totes les edats... i també mestres!



No podia faltar tampoc la corrida de cintes o de la forca, on hi van pujar també grans i petits.



Que també van participar a les corrides de pedres:


 
En aquest enllaç trobareu un vídeo de José Ramón Gracía de l'animada i competitiva corrida de pedres que van fer David Sans, David Morales, Edgar Pallejà i Biel Pubill.
La trencada de tupins va ser un dels jocs més esperats pels petits. En van trencar seixanta!


 
I per tancar la tarda de jocs, com sempre, una estirada de corda entre casats i solters, i casades i solteres!!!
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada