dimarts, 12 de gener del 2016

Ja ha sortit el número 16 de Món aualé


La revista que dirigeix l'amic Jordi Climent ha sortit de nou. En aquesta ocasió hi trobem:

·      El Laomuzhuqi i altres jocs mancala de Xina. S’expliquen alguns jocs mancala jugats al Sud-oest de la província de Yunnan, a la Xina, en indrets on passava “la Ruta de la Seda del Sud”, una ruta comercial primerenca entre la Xina i l’Índia, a través de Myanmar (l’antiga Birmània).
·         Pàgines centrals. Podeu veure una fotografia de Kelly Flyng, feta l’any 2013 on un xiquet i una xiqueta juguen en dues files de set forats excavats a terra, a Sittwe, Myanmar (l’antiga Birmània).
·       16è Campionat internacional d’aualé de Catalunya. Es parla del 16è Campionat Internacional d’Aualé de Catalunya que es va celebrar el dissabte 12 de desembre de 2015. L’organització va anar a càrrec dels experimentats jugadors d’aualé Egoitz Campo (Oware eta Joko Estrategikoen Euskal Elkartea) i Salvador Cases. 
·         Aprenem a jugar al Sungka. Hi ha un joc mancala ben conegut a Filipines que és anomenat Sungka jugat gairebé exclusivament en dues files de set forats i un forat magatzem a cada extrem. Sovint es diu que el Sungka està relacionat, almenys, amb els mancala Congk(l)ak (Malàisia, Singapur, Indonèsia), Dakon (Java), Chon(g)ka (Mariannes), Tchonka (Cèlebes), Naranj (Maldives).
Algunes coses que potser ningú t’havia explicat sobre el joc mancala Sungka. Es parla de quins personatges van ser els primers en mencionar-lo i descriure les regles, d’algunes supersticions i costums relacionades amb el joc, i d’altres fets que potser ningú us havia explicat.
·         Glossari. Part 16. En aquesta ocasió s'explica que, en determinats casos, alguns jocs mancala es juguen amb peces de dues o més mides diferents: unes peces regulars que tenen un valor i unes altres,  lleugerament més grans, que tenen un valor superior.
·         El racó del col·leccionista (XVI). Es mostra una targeta postal de Sierra Leone de principis del segle XX. Es tracta d’una foto acolorida en la que dos homes juguen al Warri en un tauler de fusta de dues files de sis forats. També es mostra una segell de Guinea Equatorial en el qual es veu un tauler Songo.


El número 16 de Món aualé (Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 4 número 4 octubre - desembre 2015) està disponible online. Es pot llegir de forma gratuïta en aquest enllaç.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada