dissabte, 11 de juliol del 2015

Joan Amades a l'escola d'estiu de jocs tradicionals de Vic


La setmana del 6 al 10 de juliol Vic i Folgueroles han esdevingut les poblacions capdavanteres del joc tradicional a Catalunya, i és que han acollit la quarta edició de IOCUS. Escola de jocs i esports tradicionals organitzada per la Cia.de Jocs l’Anònima.
En aquesta primera edició a la capital d’Osona s’ha pres com a eix vertebrador el llibre editat per Joan Amades on es recull i interpreta l’Auca de jocs de la mainada (1947). I és que enguany, cal recordar-ho, s’ha commemora el 125è aniversari del naixement de Joan Amades i Gelats.


A partir d’aquesta coneguda auca i seguint una experiència pionera que des del curs 2007/2008 s’està duent a terme a l’institut de Flix (Ribera d’Ebre), s’ha donat a conèixer l’auca, s’han analitzat cadascuna de les vinyetes que representen 48 jocs diferents, s’han interpretat i s’han dut a la pràctica més d’una trentena d’aquests jocs a més de construir una desena de joguines que estan associats a aquesta.
Les jornades, a més, s’han enriquit amb molts altres jocs i diversions propis de la comarca, com els que van inspirar activitats diverses a redós de l’ermita de la Damunt, a Folgueroles, o els jocs populars que ens van ensenyar els amics d’aquesta població que va veure néixer l’insigne poeta Jacint Verdaguer.
Tot seguit us mostrem tot d’àlbums d’activitats dutes a terme i on podreu veure la tasca realitzada alhora que podreu valorar l’interès de l’Escola de jocs i els recursos que ofereix de cara a la pràctica escolar o en àmbits d’educació no formal (casals, colònies, tallers, menjadors escolars...). I per començar la setmana què millor que dur a la pràctica jocs de coneixença:



La Universitat de Vic va acollir l’exposició Els jocs de la mainada, produïda per la Cia. de Jocs l’Anònima i on es mostra una àmplia varietat de joguines i jocs que apareixen en l’imaginari lúdic d’Amades. Val a dir que la mostra anava acompanyada d’una vitrina amb publicacions de temàtica lúdica d’aquest folklorista així com d’una lona que reprodueix l’auca de jocs editada conjuntament amb l’associaciócultural Lo Llaüt d’Ascó.



I a jugar! Vam iniciar l’anàlisi de l’auca d’Amades posant en pràctica una activitat ben coneguda fins a mitjans dels anys cinquanta: baixada amb carraca, cotxets de coixinets o carricotxes, entre d’altres.
 
 
Tota una experiència on l’alumnat va poder demostrar la seva perícia!


 
Vam continuar jugant a força jocs de llançament com ara la trisella, la planta de l’església, flèndit de patacons o patacs (Bot), llançament, castell i pendent de nous, xapes... i d’altres de més moguts com el pastor i l’ovella o la gallineta cega.
Una altra sessió de jocs va presentar el bòlit o bèlit, les bitlles, una versió del joc del truc, el tir amb arc i la seva versió més actual amb fones o caça fardatxos (Ascó), per acabar amb el recuperat joc de l’argolla.



El dimecres es va dedicar a conèixer el patrimoni lúdic de la comarca i vam visitar la població veïna de Folgueroles, on vam dur a terme jocs i activitats pròpies dels aplecs i romeries al costat de l’ermita de la Damunt, així com altres distraccions pròpies de pastors. Per començar, i seguint l’auca recollida per Amades, vam posar en pràctica el joc de l’arnella o de les cintes –recordem que aquest joc està vigent encara avui en el marc de la festa major d’hivern, per Sant Antoni, a Ascó-. Tot un luxe poder gaudir de la companyia del professor Cinto Torrents (UVIC) que, amb la seva euga va fer possible dur a la pràctica aquest estètic i emocionant joc.


 
A continuació va seguir una àmplia mostra de jocs: curses de cames lligades i d’ous, les tres canyes, passar canyes, llançament d’ous (pràctica inclosa dins del programa de la Festa de Sant Galderic que realitzen anualment els pagesos de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat), marcar, l’escaleta, trencada de tupins...


La plaça que s’obre davant l’ermita va ser el lloc ideal per a practicar el joc de la corretja (típica de Vinebre) i per a mantejar el pelele o ninot!


 

Tot seguit un taller de natura dirigit pel cisteller i mestre artesà Joan Ferré. Vam fer una caminada pels voltants de la petita població i vam poder conèixer plantes, arbres i arbusts amb els quals, ahir, es feien gran varietat de joguines i joguinetes!
 

Evidentment, no vam desaprofitar l’oportunitat per a construir-ne algunes com ara un aneguet i un peix que, posteriorment deixaríem solts als safareigs de la població i jugaríem a pescar. També vam jugar, entre d’altres, amb petadors o escopetes de saüc.



Els veïns de Folgueroles ens van ensenyar un parell de jocs ben practicats fa una quarantena d’anys: el joc dels forats –a Ascó es coneix amb el nom dels “ouets”- i el flèndit de patacons emprant buixardes com a objecte a llançar (l’ús de les buixardes s’explica pel fet que al terme, anys enrere, hi havia molt picapedrers). Val a dir que després dels jocs, com no podia ser d’altra manera, vam gaudir d’un bon entrepà de llonganissa i vam acabar la jornada a Folgueroles visitant la Casa museu Jacint Verdaguer i gaudint d’un nit de música amb “Els Tranquils”!



El món sonor que acompanya els jocs d’Amades va ser-hi present de la mà del mestre i músic Miqui Giménez, així com un taller de construcció de joguines que s’inspirava en l’auca.


 
Gràcies a la perícia de la Montse, una alumna d’allò més creativa, vam aprendre a fer bon sabó per a fer bombolles gegants.
 


Per fi, l’amic i alumne asturià Carles Suari, un autèntic especialista en el coneixement dels jocs de bolos asturians, ens va ensenyar una modalitat ben curiosa de llançament contra 8 petits birlots que cal colpejar amb una bola fent-los anar més enllà d’una línia.





Recordem que IOCUS, Escola d'estiu de jocs tradicionals, és una iniciativa que es planteja en un indret diferent de Catalunya durant 3 anys. Les tres primeres edicions van tenir lloc a Tàrrega i enguany hem encetat una nova edició a Vic que es preveu es mantingui fins l'estiu de 2017. Per això, si us ha agradat aquesta pinzellada fotogràfica de les activitats dutes a terme, no dubteu en seguir-nos i preveure en el vostre calendari el cinquè IOCUS!!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada