dimarts, 21 de juliol del 2015

Bolos asturians


En el marc del IV IOCUS. Escola d'estiu de jocs tradicionals celebrada entre el 6 i el 10 de juliol a Vic i Folgueroles vam tenir ocasió d'aprendre una curiosa modalitat de bolos asturians de la mà de Carlos Suari, especialista en aquesta temàtica.

 
En Carlos ens va explicar com aquest joc de "bolos" pot arribar a estar format per fins a 50 peces que, en diferents variants, han de traspassar una línia després de rebre l'impacte del "bolo" que ha tirat el jugador.
 

 Fitxa tècnica:

  • 1 bolo de fusta elaborat de forma artesana i que es llançarà amb una mà
  • Un nombre indeterminat de tipus de peces -birles- que pot anar entre les 10 fins a les 50 unitats
  • Un camp, preferiblement de terra o gespa, de més de vint metres de llargada.  
 

Disposició del joc:

  • Les peces -birles- s’arrengleren, unes a tocar de les altres, a un parell de metres del llançador. Des d’aquestes peces i en sentit oposat al jugador, a una distància d’un 10 metres –aquesta distància pot modificar-se- s’hi marca una ratlla.
 
Normes:

·         El llançador tira un “bolo” contra les birles o peces col·locades a una distància de 2 m.
 

·         L’objectiu és que a conseqüència de l’impacte desplaci la major quantitat de peces més enllà de la línia traçada al terra i que, simultàniament, el “bolo” també travessi aquesta línia –si no la travessa no és vàlida la jugada-.
 

·         Per cada “bolo” que hagi caigut es compta 1 punt.
·         Per cada peça que travessa la línia es compten 10 punts.
·        A més, un cop feta aquesta jugada, s’inicia una segona part del joc i que, un cop tornats a plantar els “bolos” o peces, consisteix en tirar la bola des del lloc on hagi anat a parar a fi de sumar, encara, més punts sempre que en tombi algun. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada