diumenge, 13 de maig del 2012

 

El proper divendres 18 de maig la població de Móra d’Ebre acollirà la vuitena edició del Tradijoc - trobada de jocs tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Es tracta d’una iniciativa endegada pel professorat del departament d’Educació Física dels instituts de Flix, Móra d’Ebre, Escola Santa Teresa, també de Móra d’Ebre, el de Gandesa i els institut escola de Batea i Tres d’Abril de Móra la nova, a més de la participació d’alguns nois i noies del CEE Jeroni de Moragas. L’objectiu d’aquesta trobada és reunir anualment la totalitat de l’alumnat que cursa 1r d’ESO d’aquests centres, en el marc d’una jornada lúdica que ha de permetre la coneixença mútua i la pràctica de nombrosos jocs tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. 


La voluntat dels departaments d’Educació Física d’aquests instituts, el suport dels equips directius dels centres i la sensibilitat i la bona acollida que des d’un primer moment va rebre el nostre projecte en el si de les institucions administratives locals – ajuntaments de Flix, Móra d’Ebre i Gandesa-, comarcals – Consells Comarcals i Consells Esportius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta- i territorials – Delegació d’Esports de les Terres de l’Ebre - ha permès continuar amb aquesta iniciativa arribant a la VIII edició de Tradijoc -cal recordar que fins al moment ja han estat més de 1500 els alumnes que han conegut aquest esdeveniment comarcal en els set darrers anys.
Cal assenyalar, també, que no sols entitats del territori com ara l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó i el CERE donen suport a aquest projecte, també compta amb el sopluig i la difusió que se'n fa des de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals.


A més, cal destacar que en motiu de la celebració del congrés internacional Jocs en la Història, que se celebrarà els dies 18 i 19 de maig a Móra la Nova i Ascó, s’ha considerat oportú que Tradijoc s’inclogués dins el programa del congrés, la qual cosa suposarà que els assistents puguin veure com s’organitza i es desenvolupa aquest projecte compartit entre centres de secundària de les dues comarques.


Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat però que encara manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’integració, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
Així doncs teniu una cita el proper 18 de maig, al matí, a Móra d'Ebre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada