dilluns, 22 d’agost del 2011

Les curses de muntanya a les classes de física

Aquest és un projecte cooperatiu endegat per Florenci Sales, professor de Física i Química de l’institut Sòl-de-Riu d’Alcanar, que pretén utilitzar les dades contingudes a les pàgines web del Circuit de Curses de Muntanya de les Terres de l’Ebre per a la realització d’exercicis dins del tema del Moviment de la matèria Física i Química de 4t ESO.

Objectius

  • Estudiar el tema del Moviment a partir d’exercicis i dades reals properes als alumnes.
  • Motivar als alumnes en l’aprenentatge de la Física amb la realització d’activitats cooperatives.
  • Fomentar la pràctica de l’esport entre l’alumnat.
  • Conèixer i respectar el medi natural dels pobles de les Terres de l’Ebre.
  • Aplicar les TIC a l’aprenentatge de Física.
Metodologia
Cada centre participant seria el “responsable” d’una de les curses (en principi el centre d’una localitat amb cursa doncs triaria aquella, els altres centres ho farien per proximitat o altres motius). A l’enllaç següent es poden veure totes les curses:


Un cop s’hagués celebrat una cursa, i emprant les dades recollides a la seva pàgina web, els alumnes del centre “responsable” prepararien exercicis de Moviment (càlcul velocitats, acceleracions, gràfics, etc.) sota el guiatge del seu professor/a.
A continuació, els alumnes de tots els altres centres intentarien resoldre aquests exercicis i, finalment, el centre responsable puntuaria els encerts.
El projecte repetiria el mateix procés després de cada cursa i utilitzaria llocs web diversos per tal de concentrar tota aquesta informació. Així, al llarg del curs s’anirien publicant els exercicis, els resultats del projecte i demés informacions útils.
El projecte va adreçat al professorat de Física i Química de 4t ESO de les TTEE, però es podria estendre a altres matèries: Tecnologia (GPS, Wikiloc), Educació Física (entrenament), Visual i Plàstica (cartells), Biologia i Geologia (vegetació, relleu), Socials (indrets històrics), etc.
Altres idees que podrien enriquir-lo serien: xerrades als centres a càrrec de corredors/es i organitzadors/es, realització de curses/marxes amb els alumnes, col·laboració dels alumnes en l’organització de les curses, videoconf./chats/fòrums entre els alumnes/professors dels diferents centres, etc.

Trobareu tota la informació sobre aquest interessant projecte en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada