dijous, 25 d’agost del 2011

La festa del riu: recuperació o punt de partida


El divendres 19 d’agost i dins del programa d’actes de la festa major d’Ascó 2011 va tenir lloc la Festa al riu, organitzada pel Club Nàutic Ascó amb la col·laboració i suport del Club Nàutic Flix.

Antecedents

 
(...) Cap als vols de mig matí
festejant als Sants Patrons,
solemnes misses cantades,
motets en les Processons;
cridòria en les curses
de forca, ciclista, a peu...
en la plaça de l'Església
la sardana i jota arreu
succeint-se s'agermanen,
infantils i variats jocs;
i com a final de festes
magnífic castell de focs. (...)
Els versos de Carmel Biarnés apareguts al pregó de festa Major de 1951 ens donen pistes dels jocs que ara fa més de mig segle gaudien els asconencs durant les festes majors. Fa referència particularment a les curses pedestres, ciclistes i a les de la forca -en aquest moment fetes dalt d’animals que més endavant van ser substituïts per motocicletes i bicicletes-. Ens parla també de jocs infantils (cucanyes) però no assenyala activitats al riu. Això ens fa dubtar sobre quin deuria ser el paper real de les activitats lúdiques al riu al poble d’Ascó.
Consultats nombrosos programes de festa del nostre poble resulta difícil trobar referències a jocs, proves o concursos al riu. La més antiga és també de Carmel qui a l’article Examen a la Festa Major, aparegut a La Voz de Flix -núm. 5 (p. 14-15) 15 d’agost de 1974- assenyala:

Abans quan es celebrava la Festa Major per Sant Miquel el 29 de setembre, al riu es feia molta cosa: soltada de patos, pal ensabonat, natació... I ara que es celebren en ple estiu i al fort de el calor, res de res. El primer dia de festes després de la Missa i Processó no hi ha res de res, bé prou podia haver-se fet quelcom al riu...
En un altre article publicat al programa de la festa major de 1990 titulat Reculls de la nostra festa major s’assegura que l’any 1952, el segon dia de la festa, es va fer una cursa de rucs a la carretera, amb l’albardó al revés, i a l’últim dia festa aquàtica amb el pal ensabonat, proves de natació i cursa de l’ànec.
Si bé no he pogut confrontar aquesta informació, a jutjar pels comentaris dels veïns més grans amb qui he parlat que diuen tenir un record molt difuminat d’aquestes activitats, i a partir dels programes de festa consultats on no apareix cap referència a pràctiques lúdiques al riu –els més antics corresponen a 1940 i 1946-, per tot plegat  hauríem de parlar amb cautela de tradició i, en qualsevol cas, parlaríem d’una pràctica no gaire usual o poc tradicional dins el marc de la nostra festa almenys en posterioritat al conflicte del trenta sis.
A partir d’aleshores les úniques referències les trobem en alguns programes de principis dels vuitanta. Justament l’any 1984 es va organitzar el “rescat del Riu Ebre per a la Festa Major amb la celebració d’espectaculars curses de piragües de totes les modalitats amb participació de clubs de tota Catalunya”. L’any 1985 va continuar amb la Gran festa del Riu, organitzada pel Club Nàutic, amb travessa del riu, piragües i llançament d’ànecs, i es va acabar aquest tipus d’activitats el 1986 on, a més, es va organitzar un  concurs d’enginys per baixar el riu.
La recerca fotogràfica també ha resultat infructuosa. No hem pogut localitzar fotografies antigues d’aquests tipus de jocs al riu i solament hem trobat quatre imatges dels anys vuitanta on sembla que es du a terme la travessa del riu nedant.

En els darrers anys les úniques activitats esportives i lúdiques que ha viscut Ascó de cara al riu han estat relacionades amb la pesca i, des del 2001, amb les baixades de muletes i pontones organitzades pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre en el marc de la festa de l’Onze de Setembre.

2011 recuperació o punt de partida. Desenvolupament de la Festa al riu

La primera prova va iniciar-se passades les sis de la tarda. Les protagonistes van ser les pontones o muletes de Flix i Móra que van fer una primera mànega classificatòria tant en categoria masculina com femenina. La sortida es va fer a l’alçada del pont i les embarcacions van baixar fins a fer la ciavoga a dues boies situades pocs metres abans de la illeta de davant la capelleta del Carme. De tornada, remuntant el riu, es va situar l’arribada al pas de barca.  

A continuació va ser el torn del pal ensabonat. La llarga filera de joves disposats a passar per damunt del pal va permetre veure nombroses caigudes que van fer esclafir de riure la gernació que s’havia convocat al marge dret de l’Ebre. Finalment els cinc premis se’ls van endur els experimentats joves flixancos que lliscant damunt el pal no van tenir rivals –val a dir que sol hi va participar una noia, l’asconenca Laia Hernández a qui felicitem!-.





Tot seguit va tocar el torn a les eliminatòries de piragua. Els concursants, que sortien una mica més amunt de l’actual embarcador, remaven a favor de la corrent fins a pocs metres abans d’arribar a la illeta, a l’alçada de l’antic molí fariner, on envoltaven una boia i remuntaven a contracorrent fins arribar a l’alçada de l’antic pas de barca, a pocs metres de l’embarcador.





A aquestes eliminatòries va seguir la cursa de natació. Hi va participar una quinzena llarga de nadadors que van baixar seguint la corrent del riu un centenar de metres. 


Aquesta prova va donar pas a les finals de les curses de piragües i pontones.





Com a cloenda de la festa al riu es van llençar, des de dues petites embarcacions, melons i síndries que per la corrent de l’Ebre els nostres joves van tenir feina en agafar.





Penso que va ser un encert programar aquesta activitat. Va estar molt ben organitzada, lligant molt bé les diferents proves per tal que el públic no es cansés i fossin realment amenes i divertides. És d’aquelles festes que voldríem es consolidés en el futur, i qui sap si això permetria no sols arranjar i millorar la façana fluvial d’Ascó sinó també potenciar activitats esportives a la vora de l’Ebre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada