diumenge, 8 de maig del 2011

III Festa del Mercat a plaça. Amposta


Del divendres 13 al diumenge 15 de maig Amposta celebrarà la seva tercera Festa del Mercat a Plaça que enguany, vist el dens programa d'activitats, podem dir que s'ha consolidat i pren embranzida com una festa que aviat serà de referència dins del panorama festiu ebrenc.
I és que la Festa del Mercat a la Plaça, des de la primera edició, ha estat viscuda i entesa per la població ampostina que d'un any per l'altre s'afanyen en preparar els vestits i a preveure les activitats a fer amb els amics i la família. En aquest sentit és bàsica la col•laboració i implicació de les entitats i de moltes persones que, amb el seu treball, fan possible que sigui un èxit aquesta festa de cultura popular i tradicional basada en l’època de primers de segle XX a Amposta i a les terres de l’Ebre.
I és que la Festa ha esdevingut una autèntica plataforma de participació ciutadana, unint treball, il•lusió i compromís de moltes entitats i ciutadans d’Amposta. La Festa del Mercat a la Plaça continua formant part del programa “Tallers per a la festa” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, gestionat per la Ségola i amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, a través dels quals s’han realitzat els diversos tallers preparatoris de les tres edicions de la Festa.


El programa d’enguany s’estructura a partir de dos eixos:
  • Activitats festives: cercaviles, concerts de les bandes de música, corals, jotes, jocs tradicionals, visites guiades, tallers, exposicions, espectacles de teatre, música i dansa, cinema mut... activitats al carrer i en locals socials, inspirades en l’Amposta de principis del segle XX. Un programa ben atapeït per a tots els públics, realitzat gràcies a la participació activa de moltes persones i entitats socioculturals.
  • Mercat de parades d’artesans, oficis tradicionals i queviures, que recrearan les parades ambulants del mercat a primers de segle XX, i que es distribuiran per places i carrers del nucli antic.. 

El mercat de queviures, artesans i oficis tradicionals reuneix gent d’Amposta, d’altres poblacions de les terres de l’Ebre, i també d’altres contrades. Molts d’ells són mestres artesans i fan tallers i demostració dels oficis, tot creant amb les seves eines els productes artesanals a la mateixa parada: Aiguardenters; fusters; sabaters i artesans del cuir; terrissaire; vidriers; baster; picapedrer; ferrer-forjador; luthier; artesans de la pauma i altres fibres vegetals; joier; vitraller; teixidora; forners i pastissers; carnissers i xarcuters; barber; restauradors; arts gràfiques; robes i complements de vestit tradicional; productes alimentaris (verdures, fruites, arròs, pans, dolços, mel, olis, vins, formatges i derivats làctics, embotits,
fruits secs, sèmoles i llegums...); plantes aromàtiques i remeieres; aviram; mobiliari; sabons; bastons; graneres; joguets; llibres; puntaires..., i tavernes i altres parades on es podrà menjar


Quant al tema de jocs cal fer un forat a l'agenda i no perdre's el recorregut de jocs tradicionals que s'escamparà per tot el casc antic d'Amposta el dissabte a la tarda, de 18:00 a 20:30. Aquí podreu veure i participar en multitud de jocs dins del taller: A què vols jugar? Els jocs tradicionals a Amposta. 14 estacions de jocs (de curses, de saltar, de pilotes, de bitlles, de menuts, de bous, etc.), en les que es faran exhibicions a càrrec dels alumnes dels centres escolars d’Amposta i on també podrà participar el públic en general (coordina Antoni Costes).

I al migdia del diumenge, al Castell, una nova activitat de 12:00 - 13:30 h: A què vols jugar?. La Festa dels jocs tradicionals, fruit del taller de jocs tradicionals i de la recerca musicològica, pertanyents al programa “Tallers per a la Festa” i amb l’actuació de la Banda de l’Escola de Música de La Lira Ampostina, dirigida per Agustí Roé. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada