dimarts, 18 de gener del 2011

Jocs tradicionals a plaça

L’any 2001 els majorals - Toni Biarnés Jornet, Josep Miquel Franquet Serra i David Jordà Caballé- van tenir la iniciativa d’organitzar una tarda de jocs tradicionals per Sant Antoni. La proposta es va plantejar com una activitat complementària, que fos atractiva i que invités nens i adults a anar aviat a plaça.
Des de l’Associació Cultural Lo Llaüt vam trobar la idea brillant i encertada ja que, per Sant Antoni, el pla de l’Església aglutina tots els veïns per ballar la tradicional jota entorn la foguera i esdevé el marc ideal per dur a la pràctica la recuperació dels nostres jocs. Aprofitant la gresca, la distensió i la predisposició dels veïns i forasters, vam preparar un seguit de jocs que es poguessin realitzar, simultàniament. Així és com ja amb onze anys s’ha consolidat la proposta de recuperació de jocs tradicionals de festa, proposant una doble tirada de birles, una trencada de tupins, els jocs de la trisella i el de la catxapera, les corrides del cabàs i de la forca, una tirada amb caça fardatxos i l’estirada de corda, per sexes i entre casats i solters, que posa fi a la tarda de jocs.
Són molts els motius que explicarien aquesta ràpida consolidació. En primer lloc, l’accelerada dinàmica amb què es viu la festa justifica que qualsevol proposta que tingui la plaça com a referent sigui ben acceptada i viscuda intensament. L’expectativa generada davant l’anunci de recuperar tot de jocs tradicionals no exclusivament per a infants, sinó també per a adults va predisposar tothom, des del primer any, a participar de manera distesa, compartint lúdicament l’experiència dels jocs entre generacions massa sovint distanciades -així no és gens anormal que competeixin o s’enfrontin pares, avis i fills al joc del cabàs o l’estirada de corda, que formin equips per les tirades de birles o que s’ajudin en la corrida de la forca -.
El fet de fer partícips els quintos i els joves en l’organització dels jocs, buscant la seva complicitat, permet una vinculació més estreta amb aquest important col·lectiu i s’assegura la seva assistència a plaça.
Per fi, pensem que haver fet una proposta de recuperació de jocs tradicionals de plaça coherent amb el context, basada en la recerca i el respecte a la tradició, adaptant-la a l’espai actual i aglutinant els interessos de diferents sectors explica l’èxit i consolidació d’aquesta tarda de jocs. Una tarda de jocs que, en definitiva, es basa en el principi que caracteritza la festa de Sant Antoni d’Ascó: facilitar a tothom que participi de la festa, no pas que vagi a veure-la.

Per a més informació sobre els jocs podeu consultar:

  • PUBILL, Biel Les corrides i els jocs tradicionals, la part més lúdica de la Festa de Sant Antoni d'Ascó (343-359), dins a Actes de les Jornades d'Estudi sobre la Festa de Sant Antoni als Països Catalans. Col·lecció Daliner-6. Edita CERE. Gràfiques del Matarranya, 2007.

Trencada de tupins Caça fardatxo
Joc de la trisella

Corrida del cabàs o de les pedres
Corrida del ruquet o de la forca
Tirada de birles
Estirada de corda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada