divendres, 13 de desembre del 2019

Sonalls artesans


L'artesania no té preu! Fins fa unes dècades aquests sonalls que veiem a les imatges eren fets per artesans cistellers, i es venien a mòdics preus. Eren joguineta senzilla assequible per tothom. 
Avui aquells sonalls han estat substituïts per d'altres de roba o de plàstic que compleixen "totes les normes de seguretat agudes i per haver"!!!, ara sí! provinents de les fàbriques de la Xina, la India o qualsevol altre país normalment asiàtic on les condicions laborals dels treballadors no són, precisament, les més adequades.
Però això no ho pensem i quan trobem un sonall tradicional com aquests, fets de mèdul·la de vímet, i veiem el preu ens escandalitzem. No pensem en el temps esmerçat per l'artesà ni valorem que cada peça és única. 
El sonall anterior el podreu comprar a algunes de les poques cistelleries que s'entossudeixen a desaparèixer. Aquest és de Cal Cisteller, casa fundada l'any 1925 i que trobareu al c/ dels Àngels de Berga.   
Aquest sonall, en canvi, és de manufactura pròpia i me'l va ensenyar a fer el malaurat Joan de Pepe, darrer cisteller d'una important saga de cistellers de Vinebre (Ribera d'Ebre).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada