dissabte, 6 de gener del 2018

Els minairons del bosc del Gerdar

A prop d'Esterri i de València d'Aneu, pujant cap al Port de la Bonaigua, hi ha el bonic i frondós Bosc del Gerdar. Allí hi ha una bonica sendera, que passa pel mig del bosc a tocar del rierol de la Bonaigua, que et porta fins el llac Negre de Cabanes. En aquest fantàstic paratge boscós hi viuen, diuen, els minairons!


Un minairó és un ésser fantàstic de mida diminuta present en la mitologia pirinenca, des del Pirineu fins al País Basc.

La llegenda diu que són remenuts i que en caben milers en un canut de canya o en un canut d'agulles i quan l'amo el destapa surten exigint "què farem?, què direm?". Si no li manes feina et maten. Moltes de les tarteres del Pirineu han estat obres d'aquests follets, segons la llegenda, quan el seu amo havia obert per descuit o accident l'ampolleta o canut i, desesperat, els ordenava aplegar en un punt determinat totes les pedres dels rodals.
Caminant per la sendera que s'obre pas per aquest bosc tan espès no és difícil creure veure algun minairó que es belluga pel mig la molsa, o escoltar el soroll que fan quan treballen sense parar... 
I potser teniu sort i trobeu les restes d'alguna de les construccions que, molt hàbilment, fan per desig d'algú o altre que els ho demana. Algú que li agrada tant el paratge que voldria quedar-s'hi per viure intensament el bosc.
En qualsevol cas és una excursió del tot aconsellable que es pot fer tant a l'estiu coma l'hivern -això sí, si vas ben equipat i portes unes raquetes de neu!-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada