divendres, 18 d’agost del 2017

Jocs tradicionals a la Festa Major d'Ascó 2017



Ahir la vila d'Ascó va recuperar els tradicionals jocs de Festa Major que apareixien als programes de la festa fins a mitjans dels seixanta. Aquests jocs, que d'altra banda eren ben coneguts i practicats arreu, es caracteritzen per ser participatius, oberts a tothom (grans i petits), fàcils de dur a la pràctica, generalment amb poc material i, el què és més important, la dinàmica d'aquests i el context on es duen a terme afavoreixen relativitzar el concepte de guanyador/a passant a primer terme la idea de participar, de jugar.
A les imatges podem veure alguns d'aquests jocs com ara la carrera de cintes en bicicleta -recordem que aquest mateix joc el va recuperar l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó el 2000, en el marc de la Festa Major d'hivern, però practicant-lo dalt d'un ruquet i amb una forca-.


Continuant amb bicicletes aquí teniu imatges de les curses de lentitud. Curiosament en aquest joc no guanya qui arriba abans sinó qui va més lent i arriba el darrer sense posar el peu a terra:


En una tarda de jocs tradicionals no hi podia faltar la trencada de tupins:



Les curses de sacs també hi van ser presents però a banda de les clàssiques, individuals, se'n van proposar de modernes, col·lectives, que van triomfar entre els adults!


Tampoc hi va faltar les tradicionals corrides de l'ou:
Ni tampoc les carreres de cames lligades per parelles:
Hi encara destacar que es va recuperar la corrida pedestre del Tomb de la Mola (carrera que tradicionalment sortida des de la plaça de l'Església, enfilava el carrer Major fins arribar a La Mola on es feia el tomb i es tornava). La iniciativa va ser molt ben rebuda i hi van participar moltíssimes parelles (pare/mare amb fill/a).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada