dimarts, 23 de juny del 2015

Món aualé núm. 14


Acaba d'aparèixer el número 14 de Món aualé. Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 4 número 2 (abril - juny 2015)  que podeu llegir de forma gratuïta en aquest enllaç. 
En aquesta ocasió podreu trobar la següent informació:

JOCS MANCALA A MADAGASCAR
S’apunten fonts documentals escrites i gràfiques sobre jocs mancala que s’han jugat o encara es juguen avui en dia a l’illa de Madagascar. Podeu veure des de la primera referència escrita el segle XVII feta per Etienne de Flacourt fins al darrer treball de recerca fet per Luc Tiennot, publicat fa uns tan sols uns mesos.
Podeu veure una fotografia d’Herle Drean, feta l’any 2013 a Tadjoura, Djibouti, on es veuen uns homes que juguen en dues files de deu forats excavats a terra.

APRENEM A JUGAR A L’UUGG
L’Uugg era un joc mancala jugat a Abissínia (nom com era coneguda l’actual Etiòpia fins al segle XX). Aquest joc mancala es jugava en dues files de cinc, sis o set forats per fila. Va ser descrit per Marcel Cohen l’any 1911.

TAULER DE QUATRE FILES DE SETZE FORATS
Es mostra una fotografia de Miqui Giménez, feta a Namíbia en la qual uns homes juguen en un tauler de quatre files de setze forats.

16è CAMPIONAT ESCOLAR D’AUALÉ DE CATALUNYA
El passat 23 de maig es va celebrar el 16è Campionat de Catalunya d’aualé en la categoria escolar. El campionat es va dur a terme a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

APRENEM A JUGAR AL MOTIK KA IA
El joc conegut com Motiq ka ia es va jugar en la cultura kedang a l’illa de Lembata (abans coneguda com a illa de Lomblen) a l’arxipèlag de Solor, a l’est d’Indonèsia. Aquest joc mancala va ser descrit per primera vegada per R.H. Barnes l’any 1975.

GLOSSARI. PART 14
Es segueix parlant d’alguns moviments d’obertura (en anglès opening gambits) que fan referència a una sèrie de tàctiques o moviments especials dissenyats per canviar la distribució uniforme inicial de les peces, de manera que els jugadors intenten sorprendre amb una disposició inesperada o nova.

EL RACÓ DEL COL·LECCIONISTA (XIV)
Es pot veure una postal i un sobre del primer dia d’emissió d’un segell de Gabon de l’any 1989. Uns homes juguen en un tauler característic fet de mitges canyes de bambú o tronc de palmera o ràfia de dues files de set compartiments i dos compartiments extra centrals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada