dimarts, 4 de novembre del 2014

Jocs al musée des Augustins de Toulouse


 
El musée des Augustins, museu de belles arts de Toulouse, conté un important nombre d'obres d'art des de l'escultura del romànic fins a la pintura del segle XX, amb obres d'importants artistes com Toulouse-Lautrec, Manet, escultures com Rodin o Claudel. Destacaria dos artistes que van tractar la temàtica dels jocs i de les diversions, en Brueghel i Jacques Stella, dels quals el museu té algunes obres.
Tanmateix avui us presento dos petits descobriments. D'una banda al claustre, entre dos columnates gòtiques, hi trobem gravat un joc d’alquerc. No podríem concretar la data doncs al llarg de tota la perxada que protegeix el claustre hi ha "grafits" de tota mena. 
 
 
  
Malgrat tot, és interessant sumar aquest gravat a la gran quantitat de jocs de tauler que trobem en edificis religiosos, en particular de la cornisa cantàbrica fins a Galícia, sovint relacionats amb el recorregut que feien els peregrins en el camí de Sant Jaume.

 
L'altra descoberta la trobem entre els capitells de la sala romànica -fantàstica la presentació d'aquests (per elements geomètrics, vegetals, relats o episodis bíblics...)-. Entre els capitells recuperats del Priorat de Nostra Senyora de la Daurada en trobem un espectacular amb el detall que mostren les figures.
 
 
Es tracta d'un capitell d'inicis de segle XII que mostra un seguit de personatges fent acrobàcies i jugant a daus -per la forma del tauler parlaríem d'un joc de taules o el que coneixem com a Bakgamon-.
 
 
 
Una curiositat és que en un dels quatre costats del capitell apareixen aquests jugadors de daus en una posició de mans aixecades, mentre que al costat oposat del capitell els personatges modifiquen la posició de mans.

 
Si aneu a Toulouse, no deixeu d'anar-hi!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada