divendres, 4 de juliol del 2014

Apareix la revista número 10 de Món aualé


Acaba d'aparèixer el número 10 de Món aualé. Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 3 número 2 (abril - juny 2014) ISSN20147597, editada per Jordi Climent.
En aquest darrer número tractem els següents temes:

·       SEGELLS MANCALA D'ARREU DEL MÓN. Fa 60 anys que apareixen taulers mancala en segells, sobres commemoratius del primer dia d'emissió i en altres documents filatèlics. Es mostren 18 segells amb taulers mancala d'arreu del món.

·     APRENEM A JUGAR AL NDOTO I AL KIOTHI. S'expliquen 2 jocs mancala jugats a Kenya: el Ndoto i el Kiothi, descrits per Walter Driedger l'any 1972.

·   "IL FOGLIACCIO DEGLI ASTRATTI" PARLA DE MÓN AUALÉ. La revista digital especialitzada en jocs de taula, editada en llengua italiana des de fa 11 per Luca Cerrato, convida als seus lectors llegir Món aualé. Així també, Alberto Bertaggia signa l'article "Mancala, Ohojichi" on s'explica aquest joc mancala que ja fou descrit a Awale.info, l'any 2009 i a Món aualé, l'any 2012.

·     TAULER DE 3 FILES DE 6 FORATS A ABISSÍNIA EN UNA IL·LUSTRACIÓ DEL SEGLE XIX. Es pot veure una escena d'uns abissinis que juguen en un tauler de tres files de sis forats en unes il·lustracions de Lazzaro Pasini, publicades el segle XIX.

·   MORABARABA: UN JOC MANCALA DE BOTSWANA. S'explica com jugar al joc mancala Morabaraba de Botswana, conegut al llarg d'Àfrica central també amb el nom de "Tsuro" (la llebre). També s'explica que amb el nom de Morabaraba i altres noms es coneix un joc que no és un mancala a Sud-Àfrica, Moçambic i a Lesotho. Es tracta d'un joc per a dos jugadors que es juga movent peces diferenciades per uns punts units per unes línies.

I també, les seccions habituals del RACÓ DEL COLECCIONISTA on es mostren 2 sobres del Primer dia d'Emissió d'un segell de Mayotte on hi ha un tauler mancala conegut com Mraha. I la desena part del GLOSSARI, on s'explica el “Moviment en volta de bous o bustrofedon” que s'usa en alguns jocs mancala a l'hora de sembrar les llavors, com en el cas del joc Katro, jugat a Madagascar.
Podeu llegir gratuïtament la revista a través d'aquest enllaç:

http://issuu.com/jordicliment/docs/monauale10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada