diumenge, 20 de maig del 2012

Tradijoc 2012



El passat divendres 18 de maig vam celebrar a Móra d’Ebre la vuitena edició del Tradijoc, la trobada de jocs tradicionals que naixia el 2005 a partir de la iniciativa dels professors d’educació física dels instituts de Flix i Júlio Antonio de Móra d’Ebre, així com del Col·legi Santa Teresa amb la finalitat de gaudir, durant un dia, amb aquelles activitats lúdiques pròpies de les festes majors d’abans i amb els jocs populars que es jugaven pels carrers i places de tots els nostres pobles.


Aquesta iniciativa va sorgir, també, amb la voluntat d’esdevenir una activitat coneguda i esperada a nivell comarcal, que es consolidés dins les programacions dels nostres centres d’ensenyament secundari com una experiència que, més enllà de possibilitar la pràctica i el coneixement de jocs d’ahir, permetés la relació i la coneixença entre els nens i nenes que cursen el primer curso de l’ESO de tota la Ribera d’Ebre. A partir de l’any 2008 el Tradijoc es fa gran i inicia un nou cicle amb la incorporació de l’IES Terra Alta, de Gandesa, i el Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas, de Móra d’Ebre. Dos anys després s’hi afegiria també l’institut escola de Batea i, enguany, l’institut escola Tres d’Abril de Móra la Nova.  
Amb aquestes incorporacions el Tradijoc arriba a la totalitat dels nens i nenes de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta –en aquesta ocasió ens vam reunir 290 alumnes, 45 monitors i 27 professors d’aquests centres-.


Estructura de la jornada

Els carrers i places de Móra d’Ebre, així com la zona de l’Aubadera al marge dret de l’Ebre es van omplir amb la cridòria dels jocs que van dur a terme, per estacions, els xiquets i xiquetes participants a la jornada. Es van organitzar 24 grups formats per 12/13 membres que anaven seguint un itinerari de 4 zones on hi van trobar fins a 24 jocs.
En totes aquestes zones es va disposar el material de joc i se’n van fer responsables dos alumnes de 4t d’ESO de l’escola Santa Teresa i alumnat de 1r de batxiller de l’institut Júlio Antonio i de Flix. Els jocs i activitats proposades van ser, entre d’altres: tirada de birles, estirada de corda, la trisella, corrides de pedres, de sacs, de parelles amb les cames lligades, tirada de barallugues, recorreguts de xanques i cèrcols, el joc del flèndit, saltar a corda, llançament d’espardenya, la xancleta, el cementiri o mate, els quatre cantons, el set i mig, futbol i circuit de xapes, moros i cristians, el mocador, una tirada de mandró o tira xines... fins a 24 jocs!


A les 9 del matí a la plaça de la Llanterna van anar arribant els participants procedents dels instituts esmentats i es van fer els grups. Cada grup portava una camiseta d’un color distintiu, amb l’anagrama de la trobada. Després d’explicar la dinàmica de la jornada cada grup, acompanyat d’un professor, va iniciar el recorregut per la població seguint l’itinerari establert i practicant els jocs proposats seguint un horari que permetia unes situacions reals de joc mínimes de 10 minuts.


Valoració
  • Els professors dels centres esmentats vam coincidir que el Tradijoc havia tornat a ser un èxit, tant d’organització com de participació i d’activitat.
  • Les zones de joc eren de fàcil localització, prou properes com per evitar pèrdues i assegurar bon control, i prou separades com per poder fer un recorregut que permetés conèixer una mica més el poble.

  • Es va valorar molt positivament la sensibilitat, predisposició i col·laboració de totes les institucions implicades per fer possible l’èxit de la trobada.
  • A banda de l’ajuntament i el Consell Esportiu Comarcal cal destacar el suport i la col·laboració de l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó i del CERE per a l’edició d’un llibret on es recullen els jocs que es realitzen al llarg de la jornada.
  • Val a dir que la trobada va tenir més repercussió que mai doncs es va incloure dins del programa del congrés celebrat a Móra la Nova “Els jocs en la Història”, això va fer que prop d’una vuitantena de persones inscrites al congrés coneguessin de primera mà l’organització i la dinàmica d’aquesta jornada lúdica.
Pensem que aquesta trobada intercomarcal, un cop consolidada, ha de vetllar per no perdre aquells principis bàsics pels quals es va crear, això és, el de fer del joc tradicional el protagonista i eix conductor per sensibilitzar-nos del nostre patrimoni lúdic, essent el fil conductor que ens permeti el coneixement, la recuperació i la pràctica dels nostres jocs, i esdevingui doncs, una eina d’inclusió i coneixement entre el nostre alumnat, consolidant un valor tant important com és el del respecte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada