divendres, 25 de novembre del 2011

Jugant riu avall...

 

Jugant riu avall... un títol llarg per a un tema, el del joc, que presenta un corpus tan gran i variat d’elements que es fa difícil el seu tractament si no és delimitant el seu estudi en un espai i en un temps concret; o bé a partir d’alguna classificació que, vulguem o no, sempre resulta subjectiva i restrictiva. D’aquí el títol.
Aquest és el títol de la comunicació que avui he presentat en el marc del III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa celebrat a Vinaròs. L’objectiu és apropar-nos als jocs infantils que practicaven els nens entre les acaballes del segle XIX i el primer terç de segle passat a partir del record que van deixar dos dels escriptors ebrencs més representatius, Arbó i Bladé, i de la recerca folklorista de Moreira. El discurs s’acaba de bastir amb referències al recull Recordances. Història d’un home sense història, un autèntic tresor de Josep Vergés Zaragoza, i es complementa amb bibliografia diversa.
Es tracta, doncs, d’una aproximació al coneixement dels jocs infantils fruit de l’imaginari i de la memòria, a voltes nostàlgica o idealitzada d’aquests autors, amb les mancances i limitacions que això implica.
Tot i que haureu d'esperar a que es publiqui l'article dins les actes del congrés, us avanço que hi trobareu referències a prop d'una setantena de jocs i diversions d'aquella època. Per tal que aneu fent boca us adjunto algunes imatges que donen pistes del tipus de joc que recullen.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada