diumenge, 6 de desembre del 2020

Més de 400 joguines d'arreu del món s'exposen al Museu de les Terres de l'Ebre

Exposició de joguines tradicionals al Museu de les Terres de l'Ebre

El Museu de les Terres de l'Ebre acull l'exposició "Col·leccionar passions. Biel Pubill i l'univers dels jocs i els joguets populars", una gran mostra de 470 jocs, joguets i estris de joc –des de cartells, retallables, jocs de taula, ninos o cotxes de joguet, etc.– procedents dels cinc continents que el col·leccionista Biel Pubill Soler ha anat reunint a Ascó durant més de 30 anys. 

La mostra del col·leccionista asconenc Biel Pubill es pot visitar a la sala d'exposicions del Museu, fins al 28 de febrer de 2021 i forma part del cicle Col·leccionar passions que promouen el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Feta a base de constància, la col·lecció de Biel Pubill Soler està integrada per peces que conformen un conjunt molt important i ric patrimonialment, ja que a més de tenir uns orígens geogràfics molt diversos, també estan fabricats amb materials naturals, reciclats o industrials. En general, un conjunt de peces lúdiques, algunes per a infants i altres per a adults, que, en la major part dels casos, el mateix Pubill ha anat adquirint directament de les mans artesanes que els han creat. La col·lecció permet reconèixer com totes les societats actuals, molt allunyades les unes de les altres, comparteixen la necessitat de jugar i de transmetre generació a generació aquells valors que les singularitzen.

Els xiquets i xiquetes que visiten l'exposició podran participar al joc que els proposem des de l'organització, consistent en localitzar un joguet concret entre els exposats en una de les 21 vitrines que inclou l'exposició. Els que el troben entraran en el sorteig de diversos joguets i retallables.

Biel Pubill, col·leccionista de joguines

Pubill és professor de secundària a l'Institut de Flix i un dels especialistes més acreditats de Catalunya en l'àmbit del joc popular i tradicional. En este aspecte, és també un referent a nivell europeu com a membre de la junta de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST). Des de ben petit la tradició familiar el va lligar al joguet popular: els seus avis eren firaires i venien joguets de forma ambulant; el 1974 els seus pares van obrir una botiga de joguets a Reus, d'on encara avui conserva, dins les seves caixes originals, alguns joguets que els hi van quedar quan van tancar l'establiment el 1994.

Després de participar en les Primeres Jornades d'Etnologia de l'Ebre sobre jocs, esports i competicions tradicionals, l'any 1995, organitzades pel Museu de les Terres de l'Ebre, Pubill va prendre consciència de l'atracció pel joc i el joguet popular, i va adonar-se'n del potencial del joc popular i tradicional en la seua tasca docent capbussant-se en el col·leccionisme i interessant-se pels jocs i els joguets des d'una mirada etnogràfica.

Exposició: “Col·leccionar Passions: Biel Pubill, l’univers dels jocs i els joguets populars” 

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre

Dates: del 4 de desembre de 2020 fins al 28 de febrer de 2021

Horaris: 

  • De dimarts a dissabte: d’11 a 14 h / 17.30 a 19 h 
  • Diumenges i festius: d’11.30 a 14 h

Web: www.museuterresebre.cat

Informació extreta de Aguaita.cat , Amposta, 4 de desembre de 2020 a les 19:08

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada