dilluns, 7 de desembre del 2020

El Museu de les Terres de l'Ebre inaugura l'exposició L'univers dels jocs i els joguets populars

L’exposició “Col·leccionar passions. Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta, és una gran mostra de jocs, joguets i estris de joc, procedents dels cinc continents, aplegats a Ascó pel col·leccionista Biel Pubill Soler. 
La col·lecció de Biel Pubill Soler, feta a base de constància, està integrada per unes 4.000 peces que conformen un conjunt molt important patrimonialment, a més a més de variat, pel que fa als orígens geogràfics i els materials amb els qual estan fetes cadascuna de les seves peces, i també nombrós conjunt de peces lúdiques, grans i petites, destinades a l’entreteniment en uns casos dels infants i en altres dels adults, que, en la major part dels casos, ell mateix ha anat adquirint directament de les mans artesanes o infantils que els han creat, al llarg de molts anys i de diferents viatges arreu del món. 

L’exposició aplega més de 450 joguets, jocs de tauler, estris de joc, cartells, retallables, etc. realitzats amb tota mena de matèries naturals i de materials reciclats o industrials, que es mostren organitzats en dotze temàtiques diferents, titulades: “Una volta al món amb els jocs de tauler”, “Així jugàvem i xalàvem a les Terres de l’Ebre”, “Juguem en la natura!: els joguets efímers”, “Reproduint la realitat: els joguets de llauna”, “L’univers de les estructures: els jocs de construcció”, “Tal com sona: els joguets musicals”, “Figures de tota mena: animals, déus, nines, ninots...”, “Uns dels primers joguets: de les boles a les pilotes”, “Girar i girar: barallugues, rebellugues, ballaruques… i trompitxols”, “Plegar, pintar, retallar, encolar...: jocs i joguets de paper”, “Tothom fa punteria!... Punteria, destresa o atzar?” i “Un món sobre rodes: dels arrossegadors als cotxes!”.

 

La col·lecció Pubill és també una eina lúdica que vetlla per difondre la importància que té el joc popular i tradicional arreu del món, i en contextos tant diversos com ara: l’escola, la festa, l’oci, el patrimoni cultural, el treball, la vida associativa, etc.

L'exposició es podrà visitar al Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta des del 4 de desembre de 2020 fins al 28 de febrer de 2021.

http://www.museuterresebre.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada