dimarts, 23 de juny del 2020

Troben cartes d'una baralla del segle XVI al rellotge del monestir de Santes Creus


Els treballs de conservació i restauració de la caixa del rellotge del monestir de Santes Creus (Alt Camp) han posat al descobert diversos objectes amagats entre la runa i la brutícia acumulades dins l'estructura de fusta. La troballa més curiosa són fragments de cartes de jugar que, segons les primeres anàlisis, datarien del segle XVI i fan pensar que els monjos de l'època ja passaven estones jugant a cartes. A la base de la caixa també han trobat fragments d'un pergamí i d'una carta antics, una sabata i el broc d'una petita ampolla que algú hi va abandonar.
La caixa de fusta del rellotge de Santes Creus no s'havia estudiat mai a fons fins ara. La peça està penjada a uns dotze metres d'alçada en el mur sud del transsepte de l'església de Santa Maria, és a dir, adossat a la Torre de les Hores. Aquesta estructura de planta quadrada, del 1575 i d'estil renaixentista, contenia campanes i la maquinària d'un rellotge.
Inicialment es creia que la caixa datava del segle XVIII, però arran d'aquests treballs la hipòtesi que agafa més força és que la peça està relacionada amb la Torre de les Hores des d'un principi i, per tant, també dataria del segle XVI, segons explica l'arqueòloga Carme Subiranas. La teoria ha agafat força arran de l'anàlisi de la policromia que revesteix la fusta i de la inesperada aparició de diversos objectes d'entre la brutícia acumulada a l'interior de la caixa. Les peces de més valor són una dotzena de fragments de cartes amb les figures característiques de la baralla espanyola.
Subiranas explica que les estan investigant, però que tot apunta que també daten del segle XVI. "No sabem què hi feien allà, però la troballa ens diu que els monjos en algun lloc del monestir devien jugar a cartes. Són curiositats que ens permeten intuir coses que no ens pensàvem que passessin, però que passaven". 
A banda d'aquests naips, també s'ha trobat una carta escrita en català per fra Josep Maura, que demana al pare que compri taronges; un tros de pergamí escrit en llatí i que conté frases habituals en la litúrgia, i altres objectes com ara una sabata, restes de claus i de cordes i el broc d'una petita ampolla. "Són materials de rebuig emmagatzemats allà per alguna funció", resumeix Subiranas. 
Trobareu tota la informació d'aquesta notícia al Diari ARA  (22/06/2020)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada