divendres, 19 de juny del 2020

Activitats i jocs per al confinament (95): El puluc o bul

Avui us presento un joc de tauler d'origen maia, el puluc -en alguns indrets també se'l coneix amb el nom de bul-. És un joc simple però amb una dinàmica curiosa i distreta que fa passar bones estones. A més, com veieu, el tauler de joc és també senzill i es pot fer a qualsevol lloc ratllant-lo a terra, dibuixant-lo damunt un paper, en tela, pell... jo us proposo fer-lo amb fusta i escuradents llargs, per fitxes utilitzarem 10 xapes de beguda (5 de cada manera) i per daus, com veurem més endavant, emprarem 4 canyes esberlades.
 

Per a fer el tauler de joc sols hem de traçar 11 separacions.
Per dau, com deia, necessitem dos tubs de canya esberlats amb els quals aconseguirem 4 trossos que ens marcaran la puntuació:
4 canyes interiors = 5 punts

1 canya interior = 0 punts
2 canyes interiors = 2 punts
3 canyes interiors = 2 punts

4 canyes exteriors = 4 punts

Com es jugar?
  • Per iniciar el joc es posen les 5 fitxes de cada jugador en extrems oposats.
  • Es tiren les 4 canyes i el que treu més puntuació iniciarà el joc amb la puntuació que hagi tret. Si per exemple ha tret un 3 avançarà 3 espais o caselles en direcció al terreny contrari.
  • Tot seguit tirarà l'altre jugador.
  • Es van alternant les tirades. Cada jugador pot escollir jugar sols amb una fitxa o treure'n més, fins i tot totes... això dependrà de l'estratègia de cadascú.
  • En el moment que una fitxa cau en una casella on n'hi ha una de contrària es col·loca damunt d'aquesta -representa que l'ha empresonat-, i segueix el joc -fixeu-vos en la fotografia inferior on es veu que una fitxa del tigre té empresonada una fitxa roja alhora que la roja en té una del tigre-.
  • Pot donar-se el cas que una fitxa hagi capturat a una o més fitxes i que encara estigui dins del tauler de joc. Si per fortuna el contrari cau a la seva casella aleshores posa la seva fitxa damunt de totes les anteriors i continua el joc però ara, aquesta columna, li pertany.
  • En el moment que una fitxa -o "columna de fitxes"- arriba al camp contrari treu del joc a les fitxes enemigues, que ja no podran jugar més, i pot disposar de les pròpies per a continuar el joc. 
  • Òbviament guanyarà el joc el primer que aconsegueix treure totes les fitxes del contrari.
Trobareu molt ben explicat el joc en aquest enllaç dels amics del CAE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada