dissabte, 4 de novembre del 2017

Els siurells i el Ruta del Fang de Marratxí


Aquests dies ha tingut ocasió d'anar a Palma de Mallorca i fer la Ruta del Fang per Marratxí. Per començar va visitar el Museu del Fang d'aquesta població. És un museu petitó que ocupa l'espai d'un antic molí fariner envoltat de garrofers.
A l'interior de l'edifici hi trobem sols 4 sales amb vitrines que, si bé no tenen moltes peces, sí que les que hi ha estan molt ben escollides i col·locades. És d'aquells museus que agrada de visitar perquè no es fa empallegós, és agraït de veure.
Junt amb un torn de peu -el més antic que es conserva a l'illa- hi trobem una vitrina plena de canteretes i altres peces que servien per transportar o guardar l'aigua i, al peu, hi trobem menjadores d'animals, una caragolera i una arna de terrissa.
Una de les peces més curioses d'aquest espaí és un "forn" de pa. 
Ara bé, com que ens agraden les joguinetes, trobem un raconet amb fireta de terrissa menuda, per a jugar, de la que ens crida l'atenció també un petit forn.
 I també, dins una vitrina, trobem les bolles o caniques.
En una altra sala trobem una petita composició que representa dos noies fent, manualment, siurells. És com una maqueta petitona que ens mostra l'activitat de les dones de Marratxí que manufacturen aquesta joguineta i, als prestatges de la cambra on representa que treballen, hi veiem petitíssims siurells.
Per fi, a la sala del mig, la que a través d'una escala antigament es pujaria el blat per a moldre, hi trobem un bé de Déu de siurells de tota mena. És un espai per a fabular i deixar anar la imaginació!
A l'entrada del museu hi trobem un gran cartell, guarnit amb peces ceràmiques i un siurell, que ens invita a fer la ruta del fang. 

Comencem la ruta per les dues cases on ens diuen que encara elaboren els siurells i que, tot just, estan a tocar del museu del fang. El primer a Ca'n Bernadí que ens espera amb un xiroi cartell de terrissa on hi ha, enganxats, diferents tipus de siurell. 
És el taller on trobem més quantitat i varietat de siurells, de totes mides i representacions diverses (oficis, activitats, animals...).
La següent que visitem és la de Ca Madó Bet dels Siurells. Aquest lloc, al costat de l'anterior, és molt més petit i no presenta gaire quantitat de siurells tot i que els que veiem són ben treballats.
Entre els siurells trobem també aquestes divertides vidrioles de porquet que, com veieu, no cal trencar doncs es poden treure els dinerons per la boca!
La Ruta del Fang continua i us cansareu d'entrar a les terrisseries i gaudir veient els objectes ceràmics de qualitat de les terrisseries de Marratxí.

1 comentari:

  1. Anònim3/3/18

    Gràcies per la visita. És veritat que no sempre tenim gaire siurells per la venda, treballo basicament sota demanda i tenc la sort de tenir molta feina. Sóm un taller amb més de 100 anys i no tenda. Moltes gràcies per dir que treballo bé. Procuro que la qüalitat de les meves peces sigui excel.lent. Espero tornar a rebre la seva visita...i tenir més varietat perquè puguin apreciar millor la meva feina. Fins aviat.
    Coloma. Ca Madò Bet dels Siurells

    ResponElimina