diumenge, 9 d’abril del 2017

Ludus Emporiae: un projecte educatiu de jocs en temps dels romans

Els alumnes de 1r d'ESO de l'Institut Flix han fet una estada de 3 dies a l'alberg de l'Escala per a fer el Treball de Síntesi. A banda d'activitats relacionades amb llengües i ciències naturals (formació dunar, els ecosistemes litorals, la formació del relleu...) així com història (característiques de les polis grega i romana), han pogut posar en pràctica nombrosos jocs i diversions d'època romana en el mateix jaciment arqueològic d'Empúries, en els mateixos llocs on possiblement fa al voltant de 2.000 anys jugaven els nens i nenes, els joves i els adults que poblaven aquella ciutat romana.
Enguany, a més, hem pogut conèixer i posar en pràctica aquests jocs de la mà d'unes simpàtiques "sacerdotesses" que han acompanyat al grup tota l'estona i han dinamitzat els jocs!



Ofrena de nines i baldufes a les sacerdotesses del temple!

Després de fer l'ofrena simbòlica de nines i baldufes a les divinitats del temple, les nostres sacerdotesses van tenir cura d'organitzar i dinamitzar diferents jocs dins del fòrum de la ciutat romana d'Empúries i, també com veurem més endavant, a altres indrets com les tavernae i també a la palestra i l'amfiteatre, fora de les muralles.  

Muinda o Musca aenea







Funem saltare



Turbo



 Orbis o trochus



Duplum molendinum I (molí de nou) 


Duplum molendinum II (alquerc) 



Felli 



Clavo o marmita 



Jocs amb nous (deltae, seriae i ratlleta)


A les tavernae els van ensenyar el curiós joc de kottabos que consisteix en mirar de fer caure un plat amb les restes de "la suposada beguda" que quedaria dins d'una copa de beguda!


Kottabos



I també van jugar a la morra!!! un joc d'aposta en la qual l'agilitat i rapidesa mental, junt amb l'atzar i l'agressivitat verbal fa que esdevingui tot un concurs!
 
Digitis micare 




Tir amb fona 






Ephedrismos 



Dins del museu arqueològic d'Empúries 

Un cop dins del museu arqueològic del jaciment van poder comprovar com les nines que havien fet a l'institut eren molt semblants a la que hi ha exposada entre les vitrines. Realment la "Barbie" actual no és més que una còpia de fa 2.000 anys!!!


L'activitat juganera la van acabat, com no pot ser d'altra manera en aquesta zona, al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada