divendres, 7 d’abril del 2017

Itsas Jostailuak / La mar de joguines

El Museu Naval de Donostia presenta, fins al 15 de setembre de 2017, una atractiva i variada exposició de jocs i joguines relacionades amb el mar. 
La mostra està feta amb molt bon gust. Com a exemple fixeu-vos que sols entrar a la sala expositiva trobem una gran fotografia, a mida real, que reprodueix una botiga de joguines de Donostia de la primera meitat de segle passat. La imatge ens transporta a un temps, a una època, on les joguines sols eren a l'abast d'una minoria privilegiada.
Un cop dins trobem una mostra significativa de la història de les joguines, fabricades des de finals del XIX i fins a finals del XX, relacionades amb la mar. Cada sala o espai expositiu va acompanyat de referències textuals i gràfiques a més, òbviament, de les joguines o objectes de joc.
L'exposició permet conèixer l'evolució del joguet marítim i la seva relació amb la mentalitat, l'imaginari la cultura de les diferents èpoques, sense deixar de banda els diferents materials lúdics: paper, retallables, barques de tota mena (a vela, amb corda, amb bateria...), jocs de construcció i jocs de tauler relacionats amb el mar...
Sense oblidar les nines! perquè qualsevol excusa és bona per anar a prendre el sol a la platja o bé anar a donar una volta pel costat del mar. En són bons exemples les Mariquita Pérez amb tots els complements necessaris per una bona passejada a vora de mar.
La majoria d'aquestes peces exposades procedeixen de la col·lecció Quiroga-Monte, important col·lecció particular de joguines de fabricació espanyola. Tanmateix també hi ha algunes peces del fons del Untzi Museoa (Museu Naval).
Recordem que recentment el Museu Marítim de Barcelona ha tingut també exposada una mostra de jocs i joguines relacionades amb el mar: Vaixells de joguina 1870-1939 en la qual vaig tenir el goig de poder col·laborar cedint algunes de les meves peces de manufactura casolana. Aquest és l'únic mancança que he trobat a l'exposició de Donosti, que no presentés barques i barquetes fetes pels nens i nenes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada