dimarts, 1 de novembre del 2016

Peg-top, rrumbuli, trottola... baldufa o rebelluga!


Sens dubte un dels jocs més coneguts però no per això menys atractius que es va presentar en el festival TOCATÌ d'enguany a Verona va ser el conegut, entre d'altres, com a rebelluga o baralluga (Ribera d'Ebre), baldufa (Catalunya), peonza o trompo (Espanya), toupie (França), trottola o rrumbuli (Itàlia) i peg-top (Xina).
Totes aquestes habilitats les van ensenyar al públic i van poder posar a prova la seva destresa.
 

PEG-TOP a fuetades. Aquesta és una altra modalitat de rebelluga que van presentar els participants xinesos de la comunitat de Guizhou.
 
Evidentment es tracta de mantenir-la el màxim de temps donant voltes tot fuetejant-la, però també es busca imprimir-li la màxima velocitat per tal que, en girar, faci soroll a través del bisell que té la baldufa.   

PEG-TOP al cercle. Una modalitat igual a la que es practicava anys enrere a Catalunya i que consistia en fer ballar la baldufa dins d'un cercle marcat al terra mentre, els companys de joc, intentaven treure-la a tot llançant-li altres rebellugues.
 
L'habilitat dels xinesos va quedar més que demostrada amb pràctiques ben difícils com ara llançar la baldufa, recollir-la amb la mà mentre gira abans que caigui a terra.
O el mateix però recollint-la a l'aire un altre company de joc. És evident que habilitat i destresa són factors clau per a fer aquesta pràctica!

RRUMBULI. Així és com en el dialecte de Calàbria anomenen la baldufa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada