dissabte, 3 de setembre del 2016

Nou número de Món aualé!



El darrer número de Món aualé ja està disponible online! El trobareu en aquest enllaç
En aquesta ocasió s'explica:

  • Conversem amb Maisarah Loo. Hem parlat amb l’artista malaia Maisarah Loo sobre les seves pintures on apareixen les característiques dones Nyonya, vestides elegantment amb els tradicionals Sarong Kebayas. Les Nyonya s'han convertit en la seva marca artística. En dues de les seves obres hi apareix el joc Congkak.  
  • El rei africà que jugava al joc lela. Diu la tradició que Shamba Bolongongo, abans de la seva arribada al poder, va fer un llarg viatge cap a l’oest, entre els grups ètnics dels pende i dels bunda, i quan va tornar va introduir el tabac, l’art del teixit de teles i el joc lela. 
  • Mancales en dibuixos, pintures i gravats. 
  • Pàgines centrals. Es pot veure com dos homes juguen en tauler de quatre files de vuit forats a Ilha de Moçambique, a Moçambic. 
  • Aprenem a jugar a l’Adjito Dahoméen. El joc adjito dahoméen era jugat a Dahomey (actual República de Benin), a Àfrica occidental. Era jugat en taulers de 2x4, 2x5 o 2x6 (dues files de quatre, cinc o sis forats) amb tres llavors en cada forat al començament de la partida. 
  • Glossari. Part 19.  Es parla del concepte de condició guanyadora especial o excepcional per diferenciar-la de la condició guanyadora normal o habitual. Una condició guanyadora excepcional, per exemple, permet acabar abans la partida i pot tenir un valor superior.  
  • El racó del col·leccionista (XIX). Es mostra un targeta postal editada per The British Museum que mostra un tipus de talla de fusta de la seva col·lecció, anomenada ndop, que representa al rei dels (ba)kuba Shamba Bolongongo. També es mostra una postal de Kenya on uns massai juguen en dues files de forats excavats a terra. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada