diumenge, 25 de setembre de 2016

Festival TOCATÌ, Verona 2016Del 15 al 18 de setembre Verona va tornar a ser el melic juganer del món, i és que hi va tenir lloc la catorzena edició de TOCATÌ, Festival Internazionale dei Giochi in Strada. Enguany va ser Xina el país invitat prenent el relleu a l’assistència, el 2015, de Catalunya
Com en cada edició el festival es va dur a terme pels carrers i places del centre històric de Verona, amb escenaris de luxe com són la piazza Duomo, l’església de S. Giorgetto, la Piazza delle Erbe, el Cortile Tribunale... En tota aquesta àrea s’hi van desplegar 40 jocs tradicionals, 13 procedents de la Xina i la resta del ric patrimoni lúdic de la geografia italiana. 
En aquesta edició el color dels vestits dels jugadors xinesos, així com alguns dels seus elements de joc van posar el punt exòtic del festival. Com exemple l'actuació de Leaf Solo, procedent de la província de Guizhou, que va fer una exhibició de com jugar amb el so a partir d'una senzilla fulla. 
Entre els jocs xinesos podem destacar el que es va traduir com a "bamboo egg", que consisteix en intentar fer arribar al camp contrari una petita pilota feta de bambú:
El bamboo dance, un combinat entre joc i ball molt típic de diferents països d'orient com ara Indonèsia o Malàisia.  
La Piazza delle Erbe va ser escenari també de jocs d'habilitat com ara salts amb corda individuals i en parelles.
 
 
Els diàbolos no hi podien faltar, com tampoc les indiaques  "shuttlecock match", on els xinesos van mostrar les seves grans qualitats fent exhibicions i partits. 
Destacar, particularment, l'habilitat i destresa amb les baldufes!!! Diferents tipus de rebellugues eren fetes girar encantant grans i petits. Baldufes fuetejades que en imprimir velocitat cantaven, d'altres llançades unes contra les altres pujant damunt... la majoria eren agafades amb tacte pels jugadors i, posant-se-les a la ma les anaven passant de dit en dit en un equilibri inimaginable!
D’altra banda el desplegament de jocs d’Itàlia va ser, un cop més, ampli i variat trobant des de jocs de tauler
Backgammon
Go 
 
Carrom

Jocs de ginkana i de nova creació
 

I evidentment també jocs de cartes.
Entre els clàssics no hi podia faltar la sarbatana.
Jocs de llançament i precisió com ara el palet, el pljocke jugat amb lloses i el lavre, modalitat semblant al palet.
 Pljoke
Altres curiosos jocs de llançament com la de les nous o gioco delle noci típic del poble de Montersso al Mare.

I no hi podia faltar el joc del ruzzolone.
Un altre grup de jocs que hi va ser present va ser la lluita sarda, coneguda amb el nom de istrumpa.
Destacar un joc ben antic que trobem en gravats època medieval com ara el pallone col bracciale, una mena de joc de pilota a ma però que es colpeja amb una protecció de fusta. 
I tambe destacable per la curiositat dels materials amb que es juga, ous durs, i pel fet que mai s'acaba el joc! Es el joc del truc, jugat per Pasqua, i que consisteix en deixar lliscar un ou per un pendent suau per tal que toqui un altre ou que prèviament s'ha deixat a terra. Si no es toca aquest ou el jugador que la deixat anar deixa de jugar momentàniament fins que, per atzar, un altre jugador el toqui amb el seu ou.
Altres jocs d'habilitat com el ciclotappo o el kendama, aixi com de tradicionals com la xarranca.

Jocs de punteria semblants a les nostres bitlles, com ara el conegut amb el nom de spacciare.
I encara el futbolí conegut a Itàlia amb el nom de calciobalilla.
Com veieu, TOCATI va tornar a ser el melic del joc tradicional escampant tot aquest patrimoni lúdic pels carrers i places de l emblemàtica Verona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada