dilluns, 18 de març del 2013

Jogo do beto


 Alumnes de l'institut de Flix jugant a la serra de la Fatarella
 
El jogo do beto és un joc tradicional practicat a Portugal que em va ensenyar el mestre i amic Màrio Maia. És un joc que es pot dur a terme a qualsevol lloc doncs no necessita grans espais, es pot adaptar el camp a les condicions del terreny i necessita ben poc material: dos pals d’un metre aproximat cadascun, un objecte que es pugui llençar i 6 rametes d’un parell de pams.
Al joc s’enfronten dos parelles. Cada membre d’una parella es situa amb la parella contrària a una distància determinada –a partir de 3 fins a 7 metres pot estar bé-. A cada extrem d’aquest espai es marca un cercle d’un parell de pams a terra i dintre s’hi aixeca una “casa” amb tres rametes –es tracta que aquestes s’aguantin unes a les altres-.
 
L’objecte a llençar en aquest cas, era una pinya, però com s’ha dit pot ser qualsevol altre com per exemple una bola de paper d’alumini, una llauna de refresc o un tap gran de suro –com tradicionalment es jugava a Portugal-.
 
Es decideix qui inicia el joc. Suposem que llença primer l’equip A. L’objectiu del jugador que llença la pinya és fer caure la “casa” de l’altre extrem del camp. El jugador de l’equip B que està a l’alçada d’aquesta casa ha d’evitar, amb l’ajuda del pal –una rama seca de pi-, evitar que la pinya impacti en la “casa” i la faci caure. Poden passar dues coses:
·       El jugador A toca la “casa” i aquesta cau. Automàticament aquest equip té 1 punt i segueix jugant
·        El jugador A no toqui la “casa”. En aquest cas els jugadors de l’equip B han de córrer a l’extrem contrari del camp mentre el de l’equip A que defensava va a buscar la pinya. Mentre la va a buscar els del B poden fer tantes “carreres” com vulguin, sumant punts, tenint en compte però que si el de l’A llença la pinya contra la “casa” i la tomba canviaran els papers.
 
 
·        El jugador B, que defensa la “casa”, impacta amb el seu pal la pinya i l’envia lluny. Es repeteix l’acció anterior.

En el moment que a un equip li tiren la “casa” es canvien els papers.
El joc es pot fer a un determinat nombre de “carreres” o punts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada