dilluns, 25 de març del 2013

Construcció del joc Tancar la caixa

El joc de tancar la caixa comença a ser força conegut entre la gent vinculada al món dels jocs de tauler. És un joc divertit, ràpid i que permet treballar el càlcul mental. Avui és fàcil trobar aquest joc en tendes mínimament especialitzades, i es pot trobar, fins i tot, amb doble camp per a jugar simultàniament 2 o més jugadors.
El joc, com bé indica el nom, consisteix en aconseguir fer baixar totes les fitxes, de l'1 al 9, que hi ha a la caixa. Per a fer-ho es disposa de dos daus que cal tirar alhora. Segons el resultat d'aquests daus procedirem a baixar les caselles. Aquí trobem diferents versions del joc, totes elles interessants i que, segons quin, permeten treballar més alguns conceptes matemàtics que altres. En qualsevol cas es tracta, sols, de consensuar les normes del joc.
 
Versió 1: Un cop tirats els daus es sumen els resultats i es pot optar per a baixar la fitxa que tingui la suma d'ambdós, o bé, els dos nombres per separat. Per exemple, si ha sortit un 3 i un 4 podríem baixar el 7, o bé el 3 i el 4. I es seguiria jugant fins que fos impossible baixar cap més casella. Aleshores es sumarien les caselles aixecades i seria la puntuació, negativa, del jugador.
 
Versió 2: Un cop tirats els daus es sumen els resultats i es pot optar per a baixar la fitxa que tingui la suma d'ambdós, o bé, qualsevol suma que resulti de la descomposició d'aquells número. Per exemple, si ha sortit un 3 i un 4 podríem baixar el 7, o bé el 6 i l'1, o el 5 i el 2, o el 3 i 4. I es seguiria jugant fins que fos impossible baixar cap més casella. Aleshores es sumarien les caselles aixecades i seria la puntuació, negativa, del jugador.
 
En ambdós casos, sempre que surtir un doble es pot optar a baixar sols un número; i també, sempre que les fitxes que quedin dretes siguin iguals o inferiors a 6 es pot optar a tirar sols un dau.
 
Aquests dies de vacances us proposo que us construïu vosaltres mateixos el joc de Tancar la caixa. Aquí teniu alguns exemples, i podeu veure'n més en aquest enllaç.
 
 
 

L'Esther, de l'institut de Flix, ens explica què ha necessitat per a fer aquest joc:
  • Un tapa de una caixa de sabates.
  • Cartolina de color blau cel.
  • Paper brillant elèctric de color blau.
  • Complements i pedreria.
  • Cartolina mida D4-A de color verd.
  • I un retolador permanent.
  • Cola
  • Dos daus
Primer agafes la tapa de la caixa de sabates, i recobreixes amb el paper brillant elèctric de color blau i l’enganxes. Tot seguit i per la part de dalt, al damunt, li enganxes cartolina de color blau cel i ho deixes assecar una estona.
Mentrestant agafes cartolina mida D4-A de color verd i fas quatre rectangles iguals i amb el retolador permanent escrius a cada rectangle els números 1 al 9. I ho col·loques a la tapa de la caixa de sabates.
I per acabar i fiques un llaç vermell i pedreria als laterals del llaç i col·loques 2 daus. I ja pots començar a jugar i disfrutar del teu propi joc.
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada