divendres, 8 d’octubre del 2010

Curses tradicionals a Prat de Comte

Dissabte 9 i diumenge 10 d'octubre tindrà lloc a la petita població de Prat de Comte, a la Terra Alta, la novena edició de la Festa de l'Aiguardent. La festa s'ha convertit en pocs anys en un punt de trobada distès i molt agradable per als qui ens agraden les tradicions i les trobades populars. Tot gràcies a l'empenta dels amics de Prat de Comte que han sapigut dissenyar un programa variat d'activitats per a tothom, petits i grans, vertebrat a partir de la recuperació de la destil·lació d'aiguardents. Ja sigui, entre d’altres, per nostàlgia o per interessos econòmics ningú podrà negar que ens envaeix una mena de revival de recuperació de manifestacions tradicionals que, sota la bandera de la defensa d’un suposat patrimoni, sovint no són més que còpia de models d’altres indrets, que res tenen a veure amb la nostra cultura i que s’adapten a les necessitats del marketing.
I a vegades, penso, trobar allò que definim com d’autèntic no és pas tan difícil, sols ens cal per exemple gratar en el nostre passat, el de cada poble i contrada, i possiblement trobem allò autèntic que havíem perdut o que, simplement, pel fet de ser quotidià, no valoràvem.
Aquesta és una mica la reflexió que en trec cada any quan vaig a veure la festa major de Prat de Comte, a l'estiu, o bé la de l'aiguardent a l'octubre.
Allà, segons sembla de forma ininterrompuda, s’han fet tradicionalment entre d’altres les corrides de pedres i del cresol. Aquesta peculiaritat fou valorada pel Consell Comarcal de la Terra Alta que la va declarar Festa d’Interès Comarcal l’any 2001. Des d’aleshores s’ha convertit en un interessant atractiu turístic.
A l’estiu la festa s’arrodoneix amb un programa més ampli de jocs que, no per més coneguts, deixen de ser tradicionals: corrides de l’ou, corrides pedestres, correguda de peus lligats per parelles, corrides de taleques, córrer assegut a terra i de recules…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada