dilluns, 11 d’octubre del 2010

Bartomeu i Quitèria, gegants amb ganxo!

Ahir diumenge vam poder gaudir un any més -i ja en van nou- de la magnífica festa de l'aiguardent que organitza el poble de Prat de Comte, a la Terra Alta. En aquests encara no deu anys la festa s'ha consolidat i ha sapigut crear un format que conjumina a la perfecció tradició i tipisme amb una certa dosi de modernitat i actualitat, deixant sempre la porta oberta a la sorpresa, a l'expectativa. I és que cada any, seguint aquesta programació vertebrada al voltant dels punts de degustació de l'aiguardent, es van proposant curioses activitats i tallers que sempre resulten interessants per al visitant -enguany, per exemple, les mostres o tallers de cuina amb aiguardent han captivat tothom-.
Jo hi anava, en particular, per a presenciar les conegudes corrides del cresol o llum de ganxo. Com sempre, no em van defraudar i a les vuit del vespre, puntualment, van tenir lloc. L'escenari de la carrera, el carrer estret i atapeït de gent, els participants corrent graciosament amb les cames enxarrancades intentant evitar que s'apaguin els cresols... tot esdevé una imatge curiosa i divertida que per a mi es fa difícil de dissociar de Prat de Comte.
Enguany, però, a més del caliu dels visitants, l'amabilitat dels veïns, les entrades amb els punts de degustació d'aiguardents i pastes, les visites a les cases magníficament "museitzades"... em vaig trobar amb una nova i molt agradable sorpresa. Els de Prat de Comte n'han fet una de nova: han batejat dos gegants amb els noms de Bartomeu i Quitèria -noms relacionats amb els patrons de la població-, però la gràcia de tot plegat no és el fet d'haver-los fet sinó que, seguint amb la coherència d'aquests darrers anys, han jugat amb un dels seus símbols més característics com ja s'ha convertit el cresol o llum de ganxo, i així el gegant Bartomeu porta penjant, a la seva mà esquerra, un magnífic cresol!
Us felicito un cop més per l'entusiasme i la bona tasca feta en un poblet tan menut com és Prat de Comte, i per seguir fent-li l'ullet al joc tradicional!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada