diumenge, 12 de setembre del 2010

Miravet s'omple de jota

Ahir Miravet va ser escenari d'un esdeveniment que estic convençut marcarà en el futur el calendari festiu riberenc. La plaça de l'Arenal va acollir la I Festa de la Jota a la Ribera d'Ebre i va aplegar més de 500 persones vingudes d'arreu de la comarca però també d'altres indrets de les Terres de l'Ebre.
El programa es va encetar als voltants de les 18:00 amb l'acte protocolari d'inauguració de la Festa per part de les autoritats (hi van intervenir el Delegat Territorial, el Director dels Serveis de Cultura i Mitjans de Comunicació, el President del Consell Comarcal i l'Alcalde de Miravet). A continuació va conduir l'acte la Mireia Grangé, que ha encapçalat la iniciativa junt amb responsables de les associacions culturals Artur Bladé i Desumvila, Lo Llaüt, Dones de Miravet, el Grup Cultural Rasquerà, Jota de Riba-roja d'Ebre i Grup de jotes de Flix.
El primer acte fou una petita xerrada per part del resusenc Josep Bargalló, autor del llibre Balls i danses de les comarques de Tarragona. Ribera d’Ebre i Terra Alta, al qual se li va fer un petit reconeixement per la seva dedicació en la recerca del patrimoni dansat de la nostra comarca.
Tot seguit es van iniciar els Tallers de jotes, en qué es van presentar la Jota d'Ascó -pel fet que es considera la més antiga de la comarca que mai ha deixat de dansar-se- i la de Miravet -per ser la darrera que s'ha recuperat-. Aquests tallers van esdevenir un èxit de participació, ballant fins a 45 parelles en cada dansada.
A partir de les 19.30 i ara amb la música en directe de la Banda de Benissanet es va iniciar una Mostra de jotes de la Ribera d’Ebre, amb la interpretació de les jotes d'Ascó, Benissanet, Rasquera, Riba-roja d'Ebre, Flix i Miravet. Cadascuna d'aquestes jotes es va interpretar dues vegades, la primera amb balladors dels propis pobles i la segona oberta a tothom que hi va voler participar, la qual cosa va crear un excepcional ambient festiu i un caliu impressionant.
Després del sopar -entrepà de pernil i formatge amb bon vi i millors préssecs de Miravet!- es va cloure la festa amb una exhibició de jotes per part del grup de jotes Ramell del País Valencià.
Personalment considero que la festa va superar totes les expectatives tan d'assistents com de participants en les dansades, i el que és més important, penso que s'ha endegat un model de festa perfectament sostenible, que no tindrà cap problema en repetir-se en properes edicions itinerant per cadascun dels pobles de la Ribera d'Ebre.

2 comentaris:

  1. Un gran dia !! vam xalar molt !!!!!! Visca la Jota !!!!!

    ResponElimina
  2. Biel,
    gràcies pel teu article. Una gran descripció d'un acte que, com tu, crec que serà perfectament sostenible i que continuarà amb un èxit sorprenent. I jo que em pregunto... l'ADN, l'etnologia, la tradició inconscient hi deu tenir res a veure?

    ResponElimina