divendres, 10 de setembre del 2010

GELATIJOCS (2)

Els dos jocs de tauler que vam presentar durant la vetllada de Gelatijocs van ser l'alquerc i l'awale.

ALQUERC
Es tracta d'un dels jocs de tauler més antics que es coneix i del qual, a més, en sabem la manera de jugar.
L'alquerc sembla que té el seu origen a la zona d'Orient Mitjà -s'han catalogat petròglifs a les pedres del temple de Kurna (Egipte, 1400 aC)-. Tot fa pensar que des d'aquesta zona es va anar expandint pel nord d'Àfrica passant a la península Ibèrica amb l'entrada dels musulmans el 711. Una referència directa del joc la trobem al famós Libro de los juegos, d'Alfons X el Savi (1283) on es veu una il·lustració on apareixen uns personatges jugant-hi.
Característiques:
  • El joc està compost per un tauler que resulta d'unir 4 jocs del marro, pixo, cago -conegut també com a 3 en ratlla-
  • S'enfronten dos jugadors que té col·locades 12 fitxes en cada intersecció del taulell -tret de la central-
  • Cada jugador mou fitxa, alternativament, movent en qualsevol direcció del taulell i seguint per damunt d'una línia
  • L'objectiu és eliminar les peces del contrari. Per a fer-ho cal que la nostra fitxa pugui saltar per damunt la del contrari situant-se en una intersecció no ocupada per cap altra fitxa -alguns identificareu aquest tipus de moviments com a propis del joc de dames i és que, segons diuen els especialistes, l'alquerc seria el seu predecesor.

Lo Llaüt va portar dos jocs d'alquerc fets amb materials diferents. Un de pintat damunt una fullola i que feia servir xapes de refresc com a fitxes; i un altre més elaborat, fet de roba, i que emprava botons. Com veiem en les imatges va ser un joc que va agradar a totes les edats,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada