dimarts, 6 d’abril del 2010

Perxes i asgorfes


PERXES I ASGORFES
Nova publicació de fotografia antiga a Ascó
Properament i a les portes de la Festa de Sant Jordi, apareixerà el recull de fotografia antiga Perxes i asgorfes. Aquesta publicació, que s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, aplega imatges de racons i panoràmiques de la població d’Ascó. Per tant, s’hi poden trobar fotografies curioses de carrers i places, vistes generals de la població i del terme però també instantànies d’esdeveniments històrics o festius que han marcat el dia a dia d’aquest poble de la Ribera d’Ebre.
En relació als jocs hi trobareu diferents imatges de competicions pròpies de les festes populars i tradicionals de molts pobles riberencs de fins a mitjans dels anys setanta. Destaca una interessant fotografia de les corrides de l'arnella o de cintes, dalt de ruquets i amb forca, una altra de carrera de cintes en bicicleta i, també, la instantànea que recull el pas de la Volta ciclista a Espanya el 1967 -si us interessen altres fotografies de temàtica lúdica caldria que cerquéssiu, dins la mateixa col·lecció, els títols: Ascó a l'envelat i Sant Antoni mos guardo!-.

Perxes i asgorfes
El títol ens evoca les asgorfes de les cases d’Ascó, les quals ens ofereixen magnífiques vistes del nostre poble. Així, en aquesta pretensió de contemplar l’Ascó de postal hem triat els millors miradors per contemplar l’Ebre que es passeja a recer de les cases del poble, el castell que senyoreja des de dalt del turó, l’entramat de places i placetes, carrers i corralasses que configura una fesomia particular, i la gent que els habita, que ha anat escrivint la història, que li ha donat sentit. La gent trafegant per casa, pel tros o a la vora del riu, però també compartint l’alegria de la festa i del joc o la il·lusió per les celebracions col·lectives.
D’altra banda, els perxes –que és com a Ascó anomenem els porxos- s’han convertit en una referència del patrimoni arquitectònic de la Vila Closa del poble i n’han esdevingut un tret d’identitat (com per exemple els perxes de Pere Sans, del carrer de Santo Domingo, de Cal Cavaller o les Portetes, entre d’altres)

Perxes i asgorfes és el desè volum de la col·lecció “La Galvana” que va estrenar-se l’abril del 2001 amb L’Ascó d’ahir i va tenir continuïtat amb Faldetes i calçons (2002), Garba de feines (2003), A misses dites (2004), Sant Antoni mos guardo! (2005), Ascó a l’envelat (2006), Quan anàvem a estudi (2007), Clotxina de retratos (2008) i Cabussats a l’Ebre (2009). En cadascuna de les publicacions s’ha volgut recuperar el patrimoni fotogràfic asconenc, i dins del possible, conèixer més i millor l’Ascó dels nostres avantpassats. I per això, en cada ocasió s’ha centrat la recerca en aspectes concrets. Així, si a L’Ascó d’ahir es pretenia mostrar l’evolució paisatgística i la fesomia del poble, a Faldetes i calçons l’excusa era veure, a través del vestit i de la seva evolució, com era la forma de viure dels iaios i reiaios. Amb Garba de feines es va fer una pinzellada de les ocupacions, un factor que, sens dubte, aporta abundant informació antropològica de qualsevol societat. A misses dites va servir per aplegar aquelles activitats i manifestacions lúdiques, festives o parroquials vinculades al calendari religiós. Si Sant Antoni mos guardo! ens convidava a fer una mirada als elements que conformen una de les festes més arrelades del calendari asconenc, Sant Antoni, Ascó a l’envelat aplegava imatges de la festa major, en aquest cas, d’estiu. Amb Quan anàvem a estudi es va repassar l’evolució de l’escola d’Ascó des de finals de segle XIX fins a l’actualitat. Clotxina de retratos va esdevenir un recull de cultura gastronòmica que combinava imatges i receptes. Finalment, Cabussats a l’Ebre va recollir instantànies relacionades amb aquelles activitats que antigament estaven vinculades amb el riu.
Aquest volum que tanca el cicle iniciat fa deu anys vol novament fer memòria. Al llarg d’aquest temps hem arribat a aplegar més de mil fotografies i hem reescrit passatges de la nostra història recopilant informació oral i escrita. Els reculls han intentat regirar el lector perquè pugui omplir els buits de la seva memòria i ampliar l’argument de la seva història.
Per fer-ho possible, cal esmentar la participació d’una trentena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n unes tres-centes, i que han permès tirar endavant la publicació. Se n’han seleccionat més de setanta, donant prioritat com sempre, a l’antiguitat, qualitat de la imatge i, optant per reproduir aquelles fotografies on descobrim elements significatius i identificatius del nostre poble. En aquesta ocasió cal destacar que els autors també han cercat imatges a la Biblioteca de Catalunya (Fons Salvany) i a l’arxiu de fotografia de la Biblioteca Nacional Española.
De Perxes i asgorfes se n’ha fet una edició de 600 exemplars. L’edició, que va a càrrec dels propis autors, compta amb el suport econòmic de l’Associació Cultural “Lo Llaüt”, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Tarragona, “La Caixa” i l’Ajuntament d’Ascó.
La presentació del llibre anirà a càrrec de la mestra i escriptora de Flix Laura Mur i Cervelló. Això serà el dijous 15 d’abril a les 19’30 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

FITXA TÈCNICA DEL LLIBRE:
Títol: PERXES I ASGORFES
Autors: Biel Pubill i Soler
Josep M. Raduà i Serra
Edició: 1a. edició, 1a. impressió
Col·lecció: La Galvana - 10
Descripció: 72 pàgines amb il·lustracions, 23 x 17 cm
Enquadernació: cartoné
Impressió: Gràfiques del Matarranya, Calaceit
Tiratge: 600 exemplars
Preu: 10 euros
ISBN: 978-84-613-8102-9
Punts de venda: Llibreries Can Solfa i Fondevila, d'Ascó. I a les millors llibreries de Flix, Móra d'Ebre i Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada