Divendres dia 4 de desembre es farà la inauguració de l'exposició: Col·leccionar passions: Biel Pubill, l'univers dels jocs i els joguets populars.
L'exposició, que es podrà visitar fins al 29 de febrer de 2021 a la sala d'exposicions del Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, presenta més de 250 joguets i jocs dels cinc continents, distribuïts en 12 àmbits:
- Una volta al món amb els jocs de tauler
- Així jugàvem i xalàvem a les Terres de l'Ebre
- Juguem en la natura!: els joguets efímers
- Uns dels primers joguets: de les boles a les pilotes
- Girar i girar: barallugues, rebellugues, ballaruques... i trompitxols
- L'univers de les estructures: els jocs de construcció
- Figures de tota mena: animals, déus, nines, ninots...
- Un món sobre rodes: dels arrossegadors als cotxes!
- Reproduint la realitat: els joguets de llauna
- Tothom fa punteria!
- Plegar, pintar, retallar, encolar... jocs i joguets de paper
- Tal com sona: els joguets musicals
Aquesta exposició pretén mostrar la vessant més popular del joguet, aquell que surt de les mans de les criatures però també de mans artesanes, les d'aquells homes i dones que vivien de la construcció de joguets amb materials de l'entorn natural. Així, si bé l'exposició mostra alguns jocs o joguets comercials, incideix més en aquells que tenen una manufactura artesana i que, per tant, fan que cada peça sigui única.
L'interès pel món del joc i el joguet ve dels avis materns. Acabada la guerra civil i durant els anys quaranta van fer de firaires, anaven de fira en fira venent quincalla i tota mena de senzills joguets. Posteriorment els pares, a principis dels setanta van obrir una botiga de joguets -Joguets Pubill- a Reus... d'aquí aquesta afició.
Aquesta dèria per la joguina més popular ha fet que durant els viatges arreu busqui aquells joguets o jocs de tradició, manufacturats, que fan possible tenir una mirada més etnològica d'aquells pobles o cultures.
En motiu de la inauguració de l'exposició a les 19:00 hi haurà una conferència inaugural -virtual- oberta a tothom que es podrà seguir a través d'aquest accés directe:
Trobareu més informació al web d'Etnologia de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada