dijous, 27 de desembre del 2018

L'alquerc i altres jocs del Born


El Born, Centre de Cultura i Memòria de Barcelona és un "museu a l'aire lliure" que ens apropa a com era l'entramat urbà de la ciutat als voltants del 1700. Dic que és un "museu a l'aire lliure" perquè malgrat estar cobert pel què seria el sostre de l'antic mercat del Born (1876) un cop s'accedeix a l'interior, la lluminositat de l'edifici, dóna la sensació que estàs al carrer, com passejant per una Pompeia catalana!
Fetes les excavacions es van trobar nombrosos carrers, estructures urbanes, cases de com era el barri de Ribera en aquell temps. I lògicament també es van trobar evidències de l'activitat lúdica dels barcelonins d'aleshores. Una de destacada és el joc d'alquerc gravat a les lloses d'una entrada que fa cantonada -és pot apreciar perfectament des de la galeria, sense necessitat d'accedir a la part museïtzada-. 

Aquesta planta a peu de carrer permet visualitzar tota la zona excavada i, en uns panells, dóna explicació de fets històrics ocorreguts a la zona així com d'objectes i altres diverses curiositats que s'hi han trobat. Entre aquestes cal destacar les que fan referència als triquets o trinquets -cases de joc-, al joc de l'argolla, i a objectes com ara rebellugues.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada