dijous, 12 d’abril del 2018

Recreació de jocs dels romans a Empúries


Un any més l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut de Flix ha fet el treball de síntesi al CdA d'Empúries a partir d'un projecte compartit amb aquest camp. Duran l'estada es treballen aspectes relacionats amb el medi natural (coneixement de la formació de la costa, en particular del sistema dunar que hi ha a la zona compresa entre l'Escala i el jaciment arqueològic d'Empúries).
I lògicament l'altre àmbit treballat és el relacionat amb la història. El coneixement de les formes de vida en temps dels primers colonitzadors grecs i la posterior arribada i assentament dels romans.
D'aquesta manera poden conèixer com era l'entramat urbà, els carrerons, l'àgora grega i el fòrum romà, les cases d'uns i altres, els diferents tipus de cases romanes (domus i insulaes), els sistemes defensius, les canalitzacions d'aigua, cisternes, sistemes d'emmagatzematge... 

Ara bé, la part que més agrada l'alumnat és aquella relacionada amb la pràctica dels jocs en temps dels romans. La manera en què s'introdueix la temàtica i es posa en context és posant en valor una joguina -una nina- que durant el curs han elaborat individualment i que ara, a mode d'ofrena, presentaran a les divinitats.
Al temple que s'alça al fòrum de la ciutat romana d'Empúries fan aquesta "donació" simbolitzant el "pas de l'edat infantil a l'adulta".
Tot seguit es passa a jugar a tots aquells jocs que durant uns mesos han estat coneixent, interpretant i posant en pràctica a l'institut. Aquest és un moment important de tot el treball de síntesi doncs, en certa mesura, suposa tancar el cercle del projecte encetat a l'institut de Flix i que ara ens permet jugar en aquells mateixos llocs on, suposadament, fa més de 2.000 anys es practicaven aquests esbarjos.
Entre aquests jocs destaquen els que utilitzen nous per a practicar-se. Cal recordar que els nens i nenes romanes sovint duien bosses de roba plenes de nous amb les quals practicaven jocs com ara la ratlleta, el seriae, el delta, els castells, la pendent...
Finalment a les instal·lacions de l'alberg de la Generalitat hen jugat a diferents jocs de tauler com ara l'alquerc, el molí de nou i el felli, així com un joc d'origen grec conegut amb el nom de còtabos.
El darrer dia vam visitar finalment els museus Dalí i del joguet de Figueres.

Podeu veure tot el treball fet d'aquest projecte compartit amb el CdA d'Empúries en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada