dimecres, 25 d’abril del 2018

Museu de joguets d'Urrea de Gaén

Hem pogut visitar aquest petit museu del joguet amagat en un encara més petit poblet aragonès a tocar d'Hijar, es tracta del Museo de juguetes antiguos de Urrea de Gaén. És un museu familiar que obren i tanquen els mateixos propietaris, la qual cosa té si més no una avantatja i és que estaran acompanyant-te tota l'estona, amatents a donar explicacions i informació sobre totes i cadascuna de les peces mostrades.
Malgrat ser un museu petit cal dir que potser és dels museus que he vist que contenen més "objectes o joguinetes" i l'explicació està en què un dels plats forts del museu són les cases de nines. La propietària ens explica com de petita li va venir aquesta afició, de fer cases de nines i de gran, per sort i atzar, va poder dedicar-se al negoci de venedora de cases de nines, a Saragossa -la botiga encara hi és i la porta el seu fill al c/ Mayor 45 de la capital aragonesa-.
El cas és que a les impressionants i grandioses cases que s'exposen hi ha milers i milers de petits detalls que o bé ets un especialista en el tema -que no és el cas- o se't passen per alt infinitat de detallets!!!
Així hi trobem la peça principal, un gran edifici que representa uns coneguts magatzems de Saragossa, i en cada planta s'hi pot veure les diferents seccions que tenia. És impressionant!
Altres cases que trobem són escolles, botigues, escoles i fins i tot una gran església!
L'altra part important del museu és una gran maqueta, central, on circulen metòdicament diversos trens elèctrics.
Es nota la mà femenina de la propietària, també, en la gran quantitat de nines i complements d'aquestes que trobem a les vitrines.
A banda d'aquestes temàtiques cal destacar diversos racons on trobem, per exemple, la reproducció d'una habitació dels anys seixanta plena de joguines que acaben de deixar els Reis!

També el racó de l'escola. Una escola de mitjans dels cinquanta on hi trobem alguns jocs de tauler i d'altres pedagògics de l'època.
No podia faltar, tampoc, la referència a les joguines bèl·liques que estan molt ben presentades mostrant des de soldadets de plom i de paper, passant pels coneguts Madelman, vaixells de guerra, tancs...

Ni tampoc, per trobar-se on es troba el museu, no podien faltar referències a les joguines o jocs relacionats amb la Setmana Santa i, en aquest cas, a la famosa i coneguda Ruta del tambor! 
Acabem amb algunes imatges d'altres racons o àmbits com ara el de les construccions o el dels jocs de tauler:
En definitiva, un museu molt ben cuidat i presentat, fet amb molt bon gust i amb una important inversió que sens dubte val una visita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada