dimecres, 24 de gener del 2018

Jocs de tauler de l'antic Egipte a l'institut de Flix

L'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Flix s'introdueix a la història a partir del coneixement dels jocs i de les joguines del període que treballen. Aquestes setmanes estan treballant les civilitzacions fluvials. Van començar amb Mesopotàmia i van saber que un dels jocs de tauler més antic que es coneix és el Joc Reial d'Ur.

Ara s'endinsen en la història de l'antic Egipte i, seguint la mateixa pauta i metodologia, se'ls presenten exemples d'aquests jocs -en principi jocs de tauler- i es demana que en busquin informació, construeixin aquests jocs utilitzant materials diversos i, donat que no ens han arribat les regles d'aquests, se'ls invita a proposar maneres de jugar. Així el repte per a l'alumnat ha estat no sols recrear els jocs utilitzant materials actuals sinó, més interessant, proposar una manera coherent de jugar-hi.
És així com han construït tot un seguit de jocs de tauler inspirats en models trobats a l'interior de la tomba del famós faraó Tutankamon així com en d'altres tombes de la Vall dels Reis. 
Individualment o bé en grups de tres alumnes podien escollir entre tres dels jocs més coneguts de l'època: el senet, el mehen i el joc dels 58 forats. Aquí teniu les imatges dels jocs. 

EL SENETEL MEHEN

ELS 58 FORATS


L'alumnat va haver de presentar el seu joc als companys explicant com l'havien fet, amb quins materials i, breument, indicant les normes del joc.
Tot seguit van jugar amb els jocs de tauler emprant les normes proposades pels seus autors i valorant, així, la coherència de les regles i les possibilitats que oferien. 

Val a dir que totes les seves creacions han estat molt ben fetes i han permès fer una exposició al vestíbul del centre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada