divendres, 31 de març del 2017

Alquercs d’època islàmica (s.X) al Museu de Belles Arts de CastellóEl Museu de Belles Arts de Castelló ha presentat com a peça destacada d’aquest primer trimestre de l’any uns taulers d’alquerc d’època islàmica, del segle X, trobats al Tossal de la Vila (La Serra d’en Galceran).
El joc del “qirq”, vocable àrab que designava aquest tipus de joc, va ser molt conegut i estès en la societat islàmica. La primera referència al terme “alquerc” la trobem en l’obra d’Alfons X el Savi (1221-1284): “Libro de los Juegos: Axedrez, Dados e Tablas” en la que presenta diferents variants d’aquest tipus de joc. Recordem que aquest tipus de joc eren habituals a l’antiguitat, coneguts ja per egipcis, fenicis i grecs el seu ús es va generalitzar a la península Ibèrica amb l’arribada dels romans
Aquests dos taulers, un dels quals es conserva complert i l’altre fragmentat, serien els dos taulers d’aquest joc més antics que es té constància de la província de Castelló. A les excavacions també s’han trobat algunes fitxes ceràmiques que serien d’aquests jocs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada