dilluns, 24 d’octubre del 2016

Jornadas Nacionales de Ludotecas, juegos y juguetes a Albarracín



Aquest cap de setmana Albarracín ha acollit les desenes Jornadas nacionales de ludotecas, juegos y juguetes que han tingut lloc a la seu de la Comarca de la Sierra de Albarracín, al bell mig de la població.
El programa, que es va iniciar el divendres 21, va encetar-se amb un repàs dels anys que fa que s’estan organitzant aquestes jornades. La taula rodona va anar a càrrec de Pedro J. Lavado Paradinas, del Museo Utoplia, Eustaquio Castellano, director del Museu de Joguets d’Albarracín, i de Víctor Manuel Lacambra, tècnic de Cultura de la Comarca de la Sierra de Albarracín. 
A les sessions posteriors es van presentar projectes d’àmbits diversos com ara l’educació, la museografia, l’associacionisme... amb un nexe d’unió, el joc i la joguina. Així Jesús Franco va presentar una experiència centrada en la història a través del joc i, també, diverses activitats de recreació de la història medieval en el castell de Peracense.
Seguint amb la història jo mateix vaig presentar la comunicació Romani ludis in Emporis, una proposta d’aplicació didàctica basada en els jocs dels romans feta conjuntament entre l’Institut de Flix i el CdA d’Empúries.
Va resultar del tot interessant i molt emotiva la comunicació que van fer José Pedro Suarez y Lídia Sánchez centrada en una experiència que porta més de 30 anys a la població canària de La Aldea. Es tracta d’un projecte cultural de desenvolupament comunitari que ha treballat i treballa per a recuperar totes aquelles parcel·les del patrimoni material i immaterial de la població.

Emilio Palazón i Olga Briones, director i conservadora respectivament del Museo de Belenes del Mundo de Ojós van mostrar l’activitat i els tallers didàctics d’aquest espai museístic.
I encara vam tenir les reflexions de la ludoteca Maria Aguirre, de la ludoteca Municipal de Alcobendas
Les jornades van complementar-se amb activitats diverses com ara la visita al Museu del joguet d’Albarracín, amb el valuós i entranyable guiatge del seu creador, el Sr. Eustaquio Castellano, que va desgranar els secrets més ben guardats de cada joguina que trobem al museu, donant coherència a la col·lecció i omplint de detalls i anècdotes la visita. 
També vam poder gaudir de la fantàstica exposició de retallables de l’Eustaquio titulada “Un mundo de papel cerca de tu mano”.
 
 
 
I per acabar el diumenge hi va haver un taller de creació de jocs i joguines a la plaça Major d’Albarracín on van poder jugar grans i petits al kubb, a l’awalé, al tres en ratlla, a les tabes, a fer rodar la rebelluga...
Unes jornades per a recordar i que inviten a retornar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada