diumenge, 13 de setembre del 2015

Núm. 15 de Món Aualé


 
Acaba d'aparèixer el número 15 de Món aualé (revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 4 número 3 juliol - setembre 2015).
Es pot llegir de forma gratuïta a: http://issuu.com/jordicliment/docs/monauale15

En aquesta ocasió s'explica:

·       Jocs mancala a Etiòpia i a la Banya d’Àfrica. S’apunten diverses fonts documentals escrites i gràfiques i es fa cinc cèntims sobre alguns dels jocs mancala que es juguen o s’havien jugat a Abissínia i a altres països de la Banya d’Àfrica.

·       Podeu veure una fotografia de Shanidov, feta l’any 2008 a prop del riu Omo, al sud d’Etiòpia, on uns homes dassanakh juguen en un tauler de dues files de sis forats.

·       10 coses que potser mai us havien dit sobre els jocs mancala. Malgrat que avui en dia es té un ampli coneixement dels jocs mancala que s’han jugat i es segueixen jugant de forma tradicional al llarg d’Àfrica, Orient Mitjà, d’Àsia central i meridional, al llarg del sud-est asiàtic i Oceania, a Amèrica del Nord i al Carib, a Amèrica del Sud i a parts d’Europa; sovint es poden trobar fonts escrites i gràfiques que mostren informacions poc conegudes que s’expliquen en aquestes pàgines.

·        Aprenem a jugar al Togyz Kumalak. El Togyz kumalak [Тоғызқұмалақтан] és el nom en llengua kazakh d’un joc mancala que també és conegut amb altres noms. És jugat, almenys, al Kazakhstan, al Kirguizistan, al Tadjikistan, a l’Uzbekistan (al Karakalpakistan), al Turkmenistan, al nord-est de l’Afganistan pels kirguisos, a zones de Rússia com Altay, Khakassia, Sakha, Tartaria i Tuva, a l’est de Mongòlia per la minoria Kazakh i al nord-oest de la Xina (a la Regió Autònoma de Xinjiang).

·      Glossari. En aquesta ocasió es descriuen diversos termes usats en el joc enkeshui, jugat pels massais a Kenya al voltant de les ciutats de Narok i Ngong, tal com va explicar Walter Driedger l’any 1972.

·       El racó del col·leccionista. Es pot veure un segell d’Etiòpia emès l’any 1984 on uns homes juguen en un tauler gebeta de dues files de dotze forats. També es mostra una postal emesa a Itàlia als voltants de 1936 on es pot veure una fotografia en que quatre homes mouen peces en un tauler de fusta en l’anomenada “Àfrica Oriental Italiana” (colònia italiana que va existir entre 1936 i 1941, creada després de la Segona Guerra Italoetíop).

Per a més informació http://issuu.com/jordicliment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada