dissabte, 21 de febrer del 2015

La història a través dels jocs?

És possible conèixer una cultura, una civilització... la història a través dels jocs?
Això mateix és el què s'ha plantejat enguany a l'institut de Flix, a la Ribera d'Ebre: aprendre la història a partir dels jocs, les joguines, les diversions o els esports que cada civilització o etapa històrica ha creat, recreat, copiat, modificat i, d'una manera o altra, ha posat en pràctica. 
Tal com indica l'entrada del bloc de l'institut, l'objectiu és anar donant resposta a la pregunta que hem formulat a l'encapçalament, i anar així coneixent diferents jocs que es van inventar fa milers d’anys, que foren practicats per la gent de totes les classes socials i que, molts d’ells van ser els precursors de molts dels jocs actuals. I és que el joc és tant antic com l’home!
El bloc està adreçat a l'alumnat de 1r d'ESO i pensat per a què:
  • s'interessin pel món dels jocs,
  • es preocupin per buscar informació, 
  • siguin capaços de crear els seus propis taulers, objectes o implements per als jocs,
  • desenvolupin la creativitat i l'enginy a l'hora d'imaginar les regles d'alguns d'aquests jocs avui desaparegudes,  
  • facin inferències en relació als jocs i a les èpoques estudiades
  • relacionin els jocs en determinats períodes històrics i això els ajudi a entendre com les societats i les cultures han anat evolucionant.
A hores d'ara, i seguint el currículum de l'assignatura, podem trobar informació de:
Podeu consultar totes les entrades de Jocs a la història en aquest enllaç.
 
Tot seguit veieu el plantejament que es va fer, per exemple, per a iniciar el coneixement de Mesopotàmia, una de les principals civilitzacions fluvials de la història.
 

Segons Oriol Comas i Coma al seu llibre El món en jocs (Ed. La Magrana, Barcelona, 2005), el primer joc anomenat Reial d’Ur fou descobert per Sir Leonard Woolley el 1926, al jaciment arqueològic de la ciutat sumèria d’Ur –d’aquí el seu nom-.
Dels quatre taulers que es van trobar el millor data de 2650 aC i està fet amb materials com el nacre, el lapislàtzuli i la pedra calcària vermella. Es pot admirar al Museu Britànic en un estat perfecte de conservació.

 
El que no es van conservar són les regles del joc, encara que una taula d’argila trobada anys després i escrita amb caràcters cuneïformes ha donat, als investigadors, informació suficient per a recrear-ne les regles.
Segons Irving Finkel, conservador del Museu Britànic, el joc d’Ur és un joc de tauler de recorregut:

·         El tauler té vint caselles, disposades en dos blocs, un de dotze i un altre de sis caselles, unides per un pont de dues caselles.
·         Totes les caselles estan bellament decorades.  
·         Com a curiositat remarcar que cada joc anava acompanyat de 3 daus, piramidals, els quals tenien 2 dels quatre vèrtex pintats.


Amb aquesta informació us proposo que feu d’arqueòlegs lúdics i que inventeu una manera de jugar. Si us plau, us agrairé que no consulteu internet donat que estem davant d’un joc, el més antic que coneixem de la humanitat i del qual desconeixem exactament com es jugava, per tant, podeu ser creatius i inventar-vos unes bones regles del joc!!!
I també us animo a que ues feu el vostre propi tauler de joc amb les peces corresponents!!! -Aquest treball s'ha de fer en parelles-.


Recreació d'un joc en 3D fet per Dominic Noble
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada