divendres, 31 de gener del 2014

Publicació del llibre Els jocs en la història


L’Institut Ramon Muntaner (IRMU), en el marc dels actes organitzats pel seu desè aniversari, va presentar ahir la publicació “Els Jocs en la Història”, editada conjuntament per l’IRMU, l’Editorial Afers i els Ajuntaments de Móra la Nova i Ascó, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Mútua Catalana.
El llibre, de 433 pàgines, recull trenta-nou articles elaborats per diversos especialistes en jocs tradicionals (antropòlegs, historiadors, mestres d’educació física, educadors, etc.) que mostren la importància d’aquests jocs al llarg de la història. Són articles que ja es van presentar l’any 2012 en el Congrés Internacional "Els jocs en la història" que va tenir lloc a Móra la Nova i a Ascó, coorganitzat, entre d’altres, per l’IRMU, i que ara es recullen en aquest volum. De fet, aquest volum és la culminació de cinc anys de jornades, congressos, conferències i d’altres activitats que s’han realitzat en diferents poblacions de Catalunya per aprofundir i reflexionar en tots els aspectes del joc tradicional com a patrimoni cultural de la societat. L’embrió però de tots aquests treballs i jornades són els cursos de la FESTCAT que sobre jocs tradicionals es van celebrar a la població d’Horta de Sant Joan (Terra Alta).
En el marc de la presentació l’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, i la segona tinent d'alcalde d'Ascó, Angelines Gironès, van valorar la importància de recollir els resultats de les conferències i pràctiques dels congressos en publicacions.

 
La presentació del llibre va anar a càrrec dels professors Pere Lavega d’INEFC Lleida i de Biel Pubill de l’institut Flix i president de Lo Llaüt. Al llarg de la xerrada van destacar la transcendència del volum en tant com tanca el cercle iniciat el 2008 amb les jornades de Tàrrega, Tarragona, Figueres i Berga que van donar peu al congrés de Móra la Nova i Ascó del 2012. Ells mateixos van desgranar el contingut de “Els Jocs en la Història” que es divideix en quatre àmbits on s’expliquen, entre d’altres, projectes educatius de promoció del joc tradicional, la cultura material i la immaterial dels jocs, l’ús de jocs tradicionals a les noves tecnologies, a les festes, a l’ensenyament no formal, als museus i en el turisme com a mecanismes d’integració dins la nostra societat intercultural... Els investigadors estudien les experiències de projectes realitzats a Catalunya (incidint en les Terres de l’Ebre), el País Valencià, Aragó, Galícia, Portugal o França.

 
Es va remarcar també que “Els jocs en la Història”, és el cinquè volum que tracta la temàtica del joc com a patrimoni de la societat. Els altres quatre volums publicats fins ara que també  surten d’un congrés anterior són: “Les societats a través del joc” (2009) “Espais de joc: Patrimoni, turisme i festa” (2010),”Cultura material i immaterial en el joc” (2011) i “Els jocs i la interculturalitat” (2012).
 
 

 
L’acte es va cloure amb una petita presentació de la Cia. de Jocs l’Anònima i de l’audiovisual "Els jocs tradicionals a Móra la Nova", realitzat per Albert Lleberia en col·laboració amb la residència d’avis de Móra la Nova.
Si esteu interessats en la publicació podeu comprar-lo a través de l'editorial Afers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada